2024. május 6., hétfő

Autópálya-használati díj kilométerek után

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A Szerbia Utai Közvállalat illetékesei szerint legkésőbb az év végéig az ország teljes autópálya-szakasza fizetős lesz, és a díjat a megtett kilométerek alapján számolják el. A közvállalat tegnapi közleménye szerint megkezdték az előmunkálatokat annak érdekében, hogy novembertől funkcióba léphessen a kilométerenkénti megfizettetés az Ópázova (Stara Pazova) és Szőreg (Sirig) közötti szakaszon is. Emellett folyamatban van az Újvidék–Szabadka autópályán az Észak elnevezésű megfizettetőállomás felszerelése, üzemeltetését október 15-én kezdenék meg.

Az építkezési munkálatok mellett a megfelelő szakkáder kiképzése is folyamatban van, őket az új fizetőkapuknál, Maradéknál, Kabolnál (Koviljnál), valamint az Újvidék-Észak és Újvidék-Dél lejárójánál állítanának munkába.

Az újabb fizetőkapuk megnyitásával ezután az autósok a megtett kilométerek után fizetnek és nem átalányban, ahogy eddig, és többet nem lehet fizetés nélkül használni az autópályát.

A Belgrád–Szabadka autópálya használatáért jelenleg a motorkerékpárosoknak 290 dinárt (2,5 euró), a személygépkocsik vezetőinek 570 dinárt (5 euró), az utánfutóval közlekedő személygépkocsik és a kisbuszok sofőrjeinek 850 dinárt (7,5 euró), az autóbuszok és kamionok vezetőinek 1700 dinárt (14,5 euró), a nehéz tehergépjárművek sofőrjeinek pedig 3400 dinárt (28,5 euró) kell fizetniük. Az új rendszer bevezetésével kisebb távolságok megtétele esetén csökkennek a kiadások. Kilométerenként a motorkerékpárosok 0,015 eurót, a gépjárművezetők 0,03 eurót, az utánfutóval közlekedő személygépkocsik és a kisbuszok sofőrjei 0,045 eurót, az autóbuszok és kamionok vezetői 0,09 eurót, a nehéz tehergépjárművek sofőrjei pedig 0,18 eurót fizetnek majd.