2024. május 1., szerda

Megszorítással, de nyertek

Nem menesztették a jobbközép kormánykoalíciót a portugálok. Ennek köszönhetően Pedro Passos Coelho miniszterelnök akár folytathatja is a négy éve megkezdett munkáját, bár az őt támogató kétpárti konzervatív szövetség nem szerzett abszolút többséget a vasárnapi parlamenti választáson. A jobbközép Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Demokratikus és Szociális Központból (CDS-PP) álló kormánypárti koalíció „csak” az első helyet szerezte meg. A szavaztok 37 százalékát kapta, ez 99 mandátumra elegendő a 230 fős nemzetgyűlésben.

A kormánypártok fő vetélytársa, a szocialista PS, továbbra is ellenzékben marad. Igaz, megerősödve, hiszen a választók 32,4 százaléka támogatta, 85 képviselői helyhez juttatva így a pártot, amely négy éve még kénytelen volt beérni 74 mandátummal. 

Az új összetételű parlamentbe további négy párt jutott be. Közülük legjobban a harmadik helyezett Baloldali Blokk (BE) és az utána következő kommunista-zöld (PCP-PEV) szövetség szerepelt. Az előbbi 19 helyet (10,2 százalékot) szerzett, az utóbbi 17-et (8 százalékot).

A politikusok egyike sem lehet azonban büszke az eredményre, hiszen a választók hatalmas tömegei maradtak otthon. Ennek az lett a következménye, hogy csupán 57 százalék voksolt, ami példátlanul alacsony részvételi arány az ország történetében.

Az óriási érdektelenség a jobboldali kormány korábbi megszorítási politikájával hozható összefüggésbe. Az adósságválság rendezésére 2011-ben jóváhagyott 78 milliárd euró külföldi hitelért cserébe bevezetett felettébb szigorú intézkedéseket ugyanis leginkább a lakosság szenvedte meg. Az ellenzék azonban nem tudta kihasználni ezt a helyzetet. Népszerűtlenségük és gyengeségük okát az elemzők azzal magyarázzák, hogy képtelenek voltak összeállítani olyan hiteles programot, amely elnyerte volna a nagy többség támogatását.

Sokan arra is felhívják a figyelmet, hogy a baloldal azért sem tudott semmiből előnyt kovácsolni magának, mert a kormány megszorításai lassan éreztetik pozitív hatásukat, s ezt a lakosság egy része méltányolja. Az utóbbi években a Coelho-kabinet a szigorú intézkedéseivel jelentősen mérsékelte a súlyos pénzügyi problémákat, s ezáltal sikerült elkerülni azt, hogy Portugália is Görögország sorsára jusson. Ráadásul Lisszabon tavaly már be is fejezte a hitelprogramját.

Bár a győztes koalíció a választáson nem szerzett abszolút többséget, a miniszterelnök máris jelezte, hogy készen áll az új kormány megalakítására, és az eddigi munka folytatására. Közölte: továbbra is ragaszkodik a szigorú költségvetési fegyelemhez, de az államadósság csökkentése érdekében hajlandó együttműködni az ellenzékkel.