2024. május 7., kedd

Kunduzban kiújultak a harcok

Állítólag afgán erők kértek légi támogatást a lebombázott kórház közelében – Cambell: a légicsapás hiba volt

Újabb összecsapások törtek ki tegnap reggel a biztonsági erők és a tálibok között az afganisztáni Kunduz városban, amelyet az előző héten rövid időre hatalmukba kerítettek az iszlamista felkelők.

A Tolo News afgán hírügynökség arról számolt be, hogy a hadseregnek egyelőre nem sikerült megtisztítania a lázadóktól a Kabultól északra fekvő nagyvárost, amelynek központjában több lakóházban tálib fegyveresek rejtőznek, és onnan lövik a katonákat.

Helyi lakosok beszámolója szerint tegnapra virradóra fegyveresek támadták meg a rendőrség központját és más kormányzati épületeket a belvárosban, összecsaptak a katonákkal, majd elmenekültek a körzetből. Rendőrségi források eközben közölték, hogy újra megnyitották a Kunduzt Baglán tartománnyal összekötő utat.

A humanitárius szervezetek a biztonsági helyzet megromlására való tekintettel elhagyták Kunduzt. Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője elmondta, a piacok többsége bezárt, akárcsak a város egyetlen kórháza is, amelyet néhány nappal ezelőtt amerikai légicsapás ért, a szerencsétlenségben huszonketten életüket vesztették és sokan megsebesültek.

A kórház elleni támadással kapcsolatban John Cambell tábornok, az afganisztáni amerikai és szövetséges erők parancsnoka a Pentagonban azt mondta, az afgán erők kértek légi támogatást a kórház közelében. Beszámolója szerint az afgán segítségkérést követően egy AC–130-as harci repülőgép érkezett a helyszínre, és a kórházat több találat érte. Cambell tegnap a kongresszusban, a szenátus katonai bizottsága előtt hibának minősítette a légitámadást.

A kórházat üzemeltető Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetet hivatalosan Washington tájékoztatta arról, hogy a légicsapást az amerikai erők hajtották végre. Az MSF „háborús bűncselekménynek” minősítette a történteket és beszüntette kunduzi tevékenységét. A szervezet vezérigazgatója, Christopher Stokes átlátható és független vizsgálatot sürgetett. Az MSF visszautasította azt a kabuli állítást, miszerint a tálibok tüzelőállásokat létesítettek a kórházban, amelyet az orvos szervezet szerint több mint egy óra leforgása alatt többször is tűz alá vettek.

A 300 ezres lélekszámú Kunduzt legalább hatezer ember hagyta el a múlt hétfő óta. Az Amnesty International szerint a néhány napig tartó tálib „rémuralom” alatt civileket öltek meg, csoportos nemi erőszakot követtek el, és embereket raboltak el a városban.