2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS

Elérhető a legjobb csoportharmadik hely

Két fordulóval a vége előtt reális esélye van a magyar labdarúgó-válogatottnak arra, hogy megszerezze az automatikus Európa-bajnoki részvételt jelentő legjobb csoportharmadik helyet a 2016-os franciaországi kontinensviadal selejtezősorozatában. Bernd Storck együttesének egyenes ági kvalifikációjához az egyik alapfeltétel, hogy csoportjában a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, de jelenleg nyeretlenül sereghajtó Görögország maradjon az utolsó helyen, azaz ne előzze meg a három ponttal előtte álló Feröer szigeteket a hátralévő két fordulóban. Ami kedvező a magyar válogatott számára, hogy e tekintetben saját kezében van a sorsa, ugyanis csütörtökön és vasárnap éppen ezzel a két válogatottal találkozik: ha mindkétszer nyer, akkor a jobb egymás elleni eredményeknek köszönhetően – a feröeriek mindkétszer győztek a görögök ellen – mindenképpen a szigetországiak maradnak az ötödik pozícióban. Ha a magyarok csütörtökön felülmúlják a Feröer szigeteket, és a görögök kikapnak Észak-Írországban, akkor szintén biztossá válik, hogy utóbbiak végeznek sereghajtóként, függetlenül az utolsó fordulóban esedékes görög–magyar meccs eredményétől. Az utolsó hely sorsa azért lényeges, mert a nyolc hatcsapatos csoportban csak a legjobb öt elleni eredményeket viszik magukkal a harmadik helyezettek. A magyarok pedig a Feröer szigetek ötödik helyével – feltételezve, hogy csütörtökön nyernek – hat pontot vihetnének tovább, míg a görögök előzésével legfeljebb kettőt. A csoportharmadikok tabelláján, amelybe jelenleg a feröeriek elleni eredmény számít, Magyarország második 12 pontjával, amihez további három pontot tudna hozzátenni a feröeriek ellen. Az egy ponttal előtte álló ukránoknak szintén csak egy olyan meccsük van hátra, amely beleszámít ebbe a speciális tabellába – ha Macedónia marad utolsó –, de az éppen a címvédő spanyolokkal, azaz ha azon október 12-én a papírforma szerint nem nyernek, akkor őket megelőzheti Bernd Storck csapata.

A feröeriek ellen megszerezhető további három ponttal és a görögök utolsó helyével számolva pedig csak az I csoport majdani harmadik helyezettje lehet veszélyes a magyarokra. Abban a kvintettben arra van szükség magyar szempontból, hogy a jelenleg 12 ponttal második Dánia ne nyerjen utolsó, portugáliai meccsén, vagy a 11 ponttal harmadik Albánia legfeljebb három pontot szerezzen hátralévő két mérkőzésén, hazai pályán Szerbia és idegenben Örményország ellen. Ha Albánia vagy Dánia mégis 15 ponttal zárna harmadikként, akkor a gólkülönbség dönt. A két rivális jelenleg plusz néggyel áll, míg Storck együttese csak plusz kettővel, azaz ebben az esetben az sem mindegy, a magyarok milyen különbséggel múlják felül a Feröer szigeteket.

A nyolc lemaradó csoportharmadik pótselejtezőre kényszerül, jövő hét vasárnap 11 órától Nyonban négy párba sorsolják a csapatokat, a párharcok győztesei vehetnek részt az Eb-n.

A csoportharmadikok tabellája:

1. Ukrajna

7

11:3

13 pont

2. Magyarország

7

6:4

12

3. Horvátország*

7

14:5

11

4. Albánia

6

7:3

11

5. Írország

6

6:5

9

6. Svédország

7

9:9

9

7. Szlovénia

7

9:10

9

8. Izrael

6

6:8

7

9. Törökország

6

7:8

6

* Horvátországtól egy pont levonva.

Nézők előtt játszhat a magyar válogatott

Nem lesz zárt kapus csütörtökön a Magyarország–Feröer szigetek Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, mivel az európai szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága hétfőn nem hozta meg a büntetés jogerőre emelkedéséhez szükséges másodfokú döntést. A magyar szövetség (MLSZ) honlapján olvasható közlemény szerint az UEFA ugyanakkor tovább vizsgálja a beadványokat, azaz nem törölte el a szankciót. Ez azt jelenti, ha a testület a csoportküzdelmek után elutasítja a magyar beadványt, akkor az esetleges pótselejtezőn kényszerülhet zárt kapuk mögé a válogatott. Az UEFA első fokon a szeptember 4-én rendezett Magyarország–Románia Eb-selejtező kapcsán a szurkolók rasszista bekiabálásai miatt büntette meg az MLSZ-t, amely a zárt kapus szankció mellett 70 ezer eurós pénzbírságot is kapott. Az MLSZ jelezte, keddtől újraindult a jegyértékesítés a találkozóra, amelyre a büntetésig több mint ötezren elővételben megváltották a belépőt.

A szeptember 17-én nyilvánosságra hozott elsőfokú döntés után kiderült: az UEFA biztonsági ellenőre három vétséget tüntetett fel jelentésében. Az egyik, hogy a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román himnusz alatt. A másik a rasszista magatartás, a harmadik pedig a menekülési utak blokkolása volt. A magyar szövetség jelezte: az UEFA határozatát szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, túlzónak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja. Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor a közleményében szerencsésnek nevezte, hogy nem került sor pontlevonásra, de úgy vélekedett, az UEFA hatályos szabályai felülvizsgálatra szorulnak, egyrészt mert túl merevek, másrészt mert nem méltányolják, mérlegelik a klubok és a szövetség erőfeszítéseit és láthatóan elért eredményeit. A magyar válogatott nyolc forduló után az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjának harmadik helyén áll 13 ponttal, amennyiben csütörtökön nyer, akkor biztossá válik, hogy a legalább pótselejtezőt érő harmadiknál rosszabb pozícióban nem végezhet.

Románia is nézők előtt játszhat

A magyarokhoz hasonlóan a csoportrivális román válogatott is nézők előtt játszhatja le utolsó hazai Európa-bajnoki selejtezőjét, miután az európai szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága hétfőn felfüggesztette a kirótt zárt kapus büntetést. A román szövetséget zárt kapus szankcióval, valamint 110 ezer eurós bírsággal sújtotta szeptemberben az UEFA fegyelmi bizottsága a Görögország elleni bukaresti és a Magyarország elleni budapesti mérkőzés román szurkolói incidensei miatt.

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a válogatott telt ház előtt játszhassa az utolsó hazai Eb-selejtezőjét csütörtökön a finnek ellen. Az elnök köszönetet mondott annak a mintegy tízezer szurkolónak, aki virtuális jegyet váltott a mérkőzésre, akkor, amikor úgy nézett ki, hogy zárt kapuk előtt kell játszani. Hozzátette, a virtuális jegyek szerdáig tényleges belépőkre válthatók. A román szövetség egységes 20 lejes (4,5 euró) áron kezdi árusítani a jegyeket, és éjjel-nappal nyitva tartja az egyik bukaresti jegyirodát. Răzvan Burleanu ugyanakkor nyomatékosította, a FRF jogi képviselői az alapfokú döntés felfüggesztését érték el, az érdemi döntés még hátravan. Az elnök sportszerű viselkedésre szólította fel a szurkolókat. Románia két fordulóval a selejtezősorozat befejezése előtt a csoport második helyén áll, egy ponttal lemaradva a listavezető északír válogatottól, hárommal megelőzve a magyart. A negyedik helyen álló Finnországnak – Románia csütörtöki ellenfelének – csak akkor marad esélye a harmadik hely megszerzésére, ha csütörtökön győz Bukarestben.

Klopp hároméves szerződést kaphat a Liverpoolnál

Sajtóértesülések szerint Jürgen Klopp hároméves szerződést kap a Bogdán Ádámot is foglalkoztató Liverpool labdarúgócsapatánál. Az angol lapok úgy tudják, a klub még a héten hivatalosan bemutatja a német edzőt, aki a vasárnap menesztett Brendan Rodgers helyét foglalja el a kispadon. Az Independent, a Mirror, a Telegraph és a BBC szerint egyértelműen a Borussia Dortmund volt trénere lesz a befutó az olasz Carlo Ancelottival szemben. A Daily Mail pedig azt írta, már be is fejeződtek a tárgyalások a Liverpool és a 48 éves Klopp között. A korábbi 35-szörös német válogatott középpályás, Stefan Effenberg szerint Klopp hamarosan folytatja edzői karrierjét, s ezt vélhetően a Liverpoolnál teszi majd.

„Néhány hete azt mondta nekem, hogy készen áll egy olyan klub vezetésére, amely nincs a legmagasabb szinten, hogy fel tudjon építeni valamit – nyilatkozta Effenberg. – Ez pedig lehet a Liverpool, nem igaz? A liverpooli az egyik legjobb atmoszféra, nagyon hasonlít a dortmundira. A szurkolók mindig a klub mögött állnak, ezt pedig Klopp nagyon szereti.”

A 42 éves északír Rodgers 2012-től irányította a Liverpoolt, és tavaly bajnoki ezüstérmet szerzett a csapattal. A jelenlegi szezonban ugyanakkor az együttes nyolc forduló után 12 ponttal a tabella 10. helyén áll, annak ellenére, hogy a nyáron 110 millió euróért érkeztek új játékosok. Az Európa-liga csoportkörében a liverpooliak eddigi két mérkőzésükön két pontot gyűjtöttek.