2024. április 28., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Mindenképpen győzni kell

Amíg a válogatott Eb-selejtezőre készült, végre edzőt talált a Videoton

Egy hete már írtunk arról, hogy a Videoton labdarúgócsapata elszántan keres edzőt, és bár eleinte csakis külföldiben látta a megoldást, be kellett érnie egy magyar szakemberrel. A pletykák Pintér Attila érkezéséről szóltak, amit ugyan a klub hivatalosan nem erősített meg, de a sportnapilap szerint már nagyon közel volt a megállapodás.

Ezt a fehérvári szurkolók zokon vették, úgy érezték, hogy a bajnokságban bukdácsoló klubhoz mégsem egy olyan edző dukál, akinek legutóbbi ténykedése a válogatott élén morálisan és szakmailag sem volt kielégítő.

A hírek szerint a játékosok még szombaton is arról győzködték a klub vezetőit – köztük Garancsi István tulajdonost –, hogy ne kövessen el ilyen hibát, a drukkerek pedig a Puskás Akadémia elleni, kétgólos hátrányról végül 3:2-re megnyert meccsen azt skandálták: „Pintér, takarodj!” Ezek után valóban öngól lett volna Pintér kinevezése, és bár Disztl László neve is felmerült, végül a befutó Horváth Ferenc lett.

Egy régi álmom teljesült ezzel, játékosként sokat kaptam a klubtól, most szeretnék valamennyit visszaadni. A szerződésem 7 hónapra szól, ami egy speciális helyzet, ebben, a jövő májusig tartó időszakban szeretném a legjobb tudásom szerint segíteni a klubot. A Vidi keretét nagyszerű játékosok alkotják, a feladat, hogy ebből a keretből minél ütőképesebb csapatot rakjunk össze, és az idény végére elérjük a klub által kitűzött célokat” – nyilatkozta Horváth, aki pályafutása során háromszor is játszott Fehérváron. Edzőként korábban a Vecsést, a Szigetszentmiklóst, majd az élvonalban a Kecskemét, a Paks és a Győr csapatát irányította, 2015 tavaszától mostanáig újra a másodosztályú Szigetszentmiklóst vezette.

A szakembernek a válogatottszünet miatt lesz két hete arra, hogy rendezze a sorokat, és jövő szombaton, október 17-én sikerre vezesse a csapatot a Honvéd ellen.

A 12. fordulóban rangadóra kerül majd sor, hiszen a veretlen listavezető Ferencváros a második helyezett Haladást fogadja. Thomas Doll együttese egy hete a klub történetének 3000. bajnoki összecsapását játszotta, és végül 0:1-ről fordítva 2:1-re legyőzte a Honvédot. Érdekesség, hogy az 1000. és a 2000. bajnokit egyaránt a Tatabánya ellen vívta, előbbit 1948. október 31-én 5:0-ra megnyerte idegenben, utóbbit 1983. szeptember 3-án a bányászvárosban 4:3-ra elveszítette.

A bajnokság azonban most másfél hétig valóban sokadrangúnak számít, hiszen amennyiben a válogatott ma este nyer a Feröer szigetek ellen, akkor minimum az Eb-selejtezős csoport 3. helyén zár, és legalább pótselejtezőt vív a 2016-os kontinenstornán való részvételért.

Nem lesz könnyű meccs, mert a feröeri válogatott az elmúlt két évben rengeteget fejlődött. Már az idegenben 1:0-ra megnyert meccsen is 60:40 százalék volt a labdabirtoklási arány, és nem a mi javunkra. Mindenképpen tiszteletet érdemel csütörtöki ellenfelünk, amely Görögországot oda-vissza megverte, egyáltalán nem lehet őket félvállról venni. De nincs mese, mindenképpen győznünk kell!” – nyilatkozta Gera Zoltán.

Meglepetésre kimaradt a keretből Szalai Ádám, aki eddig abszolút élvezte Dárdai Pál, majd Bernd Storck kapitány bizalmát is, így nagy lehetőség előtt állhat a góllövőlistát vezető ferencvárosi csatár, Böde Dániel. „Szeretnék bizonyítani, de egyáltalán nincs bennem feszültség. Sokat dolgoztam azért, hogy visszakerüljek a válogatottba, remélem, bebizonyíthatom, hogy valóban itt a helyem” – mondta.

Engem az sem érdekel, ha csak 1:0-ra nyerünk, és nem fogunk brillírozni” – tette hozzá Dzsudzsák Balázs.

Storck kapitány sem mondhatott mást, csak azt, hogy a győzelem a cél. „A feröeriek már hazai pályán is megkeserítették az életünket. Jól ismerjük őket, mindent megteszünk azért, hogy sikerrel vegyük az akadályt. Elsősorban támadásban szeretnénk előrelépni, több mozgásra van szükség, ebben feltétlenül fejlődnünk kell” – nyilatkozta.