2024. május 8., szerda
LABDARÚGÁS

Magyarország már biztos pótselejtezős, de a közvetlen Eb-részvétel is karnyújtásnyira került

Szerbia 2:0-ra nyert Albániában

A szerb és a magyar válogatott is nyert az Európa-bajnokság selejtezőjének csütörtöki játéknapján: míg Szerbiának a győzelem csak az önbizalom növelésére volt elég a következő kvalifikációs ciklus előtt, Magyarország nagy lépést tett az Európa-bajnokságon való részvétel felé.

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2:1-re legyőzte a Feröer szigetek csapatát az Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki játéknapján, így a legrosszabb esetben is csoportharmadikként pótselejtezőt játszhat. A stabil védekezésre építő vendégegyüttes már a 11. percben vezetést szerzett, egy hatalmas védelmi hiba után Róaldur Jakobsen volt eredményes. A félidőben pályára lépett a magyar bajnokság góllövőlistájának éllovasa, Böde Dániel, aki a 63. percben egy gyönyörű fejessel egyenlített, majd a 71. percben egy elképesztően nagy góllal a győzelmet is megszerezte a csapatnak. A magyar válogatott vasárnap a csoportban már biztosan utolsó, sereghajtó görögök otthonában zárja a selejtezősorozatot és ha több pontot szerez Pireuszban, mint a románok Feröer szigeteken, akkor megszerzi a biztos részvételt jelentő második helyet. Ha Bernd Storck kiválasztottjai nem lépnek egy helyet előre, hanem maradnak a harmadik helyen, úgy az október 12-én sorra kerülő Ukrajna–Spanyolország mérkőzésen dől el, hogy Magyarország megszerzi-e a legjobb csoportharmadik helyet. Amennyiben az ukránok győznek, úgy ők vehetnek részt pótkvalifikáció nélkül a franciaországi kontinensbajnokságon, minden más eredmény a magyar válogatott Eb-részvételét jelenti.

Van még három csoport, ahol ha nem érvényesül a papírforma, akkor a csoportharmadikok megelőzhetik a magyar válogatottat. A G csoportban a jelenlegi csoportharmadik svédek nem, de a második helyen álló oroszok még veszélyt jelenthetnek Magyarországra.

Az E csoportban harmadik Szlovénia szintén nem, de ha Svájc nem tudja megőrizni második helyét, akkor megszerezheti a legjobb csoportharmadik pozíciót. Az A csoportban elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy Törökország 16 ponttal zár ebben a versenyben, de erre nem sok esély van.

Eb-selejtező, F csoport, 9. forduló: Magyarország–Feröer-szigetek 2:1, Románia–Finnország 1:1, Észak-Írország–Görögország 3:1. A sorrend: 1. Észak-Írország 20, 2. Románia 17, 3. Magyarország 16, 4. Finnország 11, 5. Feröer szigetek 6, 6. Görögország 3 pont.

A szerb válogatott idegenben – Aleksandar Kolarov és Adem Ljajić hajrában szerzett góljaival – győzte le Albániát, így elmozdult a csoport utolsó helyéről, s tett egy szívességet is Magyarországnak, mivel sem a dán, sem az albán válogatott nem lehet már a legjobb csoportharmadik.

I csoport: Albánia–Szerbia 0:2, Portugália–Dánia 1:0. A sorrend: 1. Portugália 18, 2. Dánia 12, 3. Albánia 11, 4. Szerbia (–3) 4, 5. Örményország 2 pont.