2024. május 4., szombat

Könnygáz a parlamentben

Az EU képviselőjét és két képviselő hölgyet kórházba kellett szállítani

Könnygázgránátot dobott képviselőtársai közé a Koszovói Parlamentben Albin Kurti, az ellenzéki Önrendelkezés vezetője. A parlament ülését, amelynek napirendjén egyebek mellett a koszovói szerb községek közösségének megalapításáról szóló határozat szerepelt, már délelőtt meg kellett szakítani, mert az ellenzék egy korábbi alkalomhoz hasonlóan ismét elállta a szószékhez vezető utat, majd amikor Kadri Veseli házelnök a sajtóhoz próbált szólni az üggyel kapcsolatban, füttyel és sípolással akadályozták ezt meg.

Mindezzel egy időben néhány albán nemzetiségű képviselő sebészkéssel szabdalta össze a parlament épületének előterében felfüggesztett festményeket elfedő lepleket, amelyeket szerb nemzetiségű parlamenti képviselők kérésére aggattak a képekre. A festményeken albán népviseletet viselő személyek láthatók, a szerb képviselők pedig úgy vélték, hogy egy Koszovóhoz hasonló multietnikus ország képviselőházában méltatlanság kizárólag az államalkotó nemzetet dicsőíteni.

Az ülésteremben majdnem tettlegességre is sor került a képviselők között, sokan lökdölőztek, egymásnak feszültek, majd az Önrendelkezés képviselői csoportjának egyik hölgy tagja egy pohár vizet löttyintett a házelnök arcába. Az ülést ezt követően szakították meg.

Az Önrendelkezés vezetője akkor dobott könnygázgránátot a képviselők közé, amikor az ülés folytatódott volna. Több politikus is rosszul lett, ám az ülést mégis folytatták, és gyorsított eljárásban elfogadták a tegnapra tervezett pontokat, illetve törvénytervezeteket.

Az ülésteremben a nemzetközi közösség képviselői közül többen is jelen voltak. Samuel Žbogar, az Európai Unió koszovói irodájának képviselője állítólag alig tudott kitámolyogni a parlament épületéből, később pedig kórházba kellett szállítani. Két képviselő hölgyet is kórházba szállítottak, ugyanis mindketten elájultak és nem tértek magukhoz.

A koszovói ellenzék már három hete akadályozza a parlament munkáját. Azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával Brüsszelben kötött augusztusi megállapodásról. A koszovói szerb községek közösségének megalapításáról szóló megállapodás a koszovói ellenzéki pártok álláspontja szerint túlságosan sok jogot szavatol a koszovói szerbeknek. Tiltakozásuk jeléül az Önrendelkezés képviselői és aktivistái korábban kétszer is tojással dobálták meg a koszovói kormányfőt. Ugyanakkor nem a belgrádi vezetéssel kötött megállapodás az egyetlen szálka az ellenzéki politikusok szemében. A Montenegró és Koszovó közötti államhatárokról szóló megállapodással szintén nem értenek egyet.

A tegnapi könnygázos támadást a koszovói államvezetés és hatalmi pártok minden képviselője elítélte. Nem úgy Ramush Haradinaj, az ellenzéki Szövetség a Jövőért (AAK) elnöke, aki közölte: a könnygáz semmi ahhoz képest, ami az elkövetkezendőkben történik majd. A két képviselő hölgy ájulása is semmi ahhoz képest, amire a jövőben számíthatnak, nyomatékosította álláspontját Haradinaj.

Szerb részről a Szocialisták Mozgalmának képviselői és az Önálló Liberális Párt elnöke, Slobodan Petrović is az ellenzék oldalára álltak, és bojkottálták a parlament munkáját, azaz meg sem jelentek az ülésen. Branimir Stojanović, a Szerb Lista koordinátora szerint ez nem más, mint támadás a szerb állam politikája ellen, hiszen Belgrádból egyértelműen a szerb képviselők tudtára adták, hogy támogatniuk kellene a községek közösségének megalapításáról szóló megállapodást.