2024. május 4., szombat

Lehalásznák a csempészhajókat

Sokan abban reménykedtek, hogy Angela Merkel és François Hollande ismerteti az Európát nyomasztó menekültválság megoldásának receptjét. A német kancellár és a francia államfő azonban nem kész ilyen tervekkel. Az Európai Parlamentben (EP) mondott szerdai beszédükben legalábbis nem volt szó átfogó és részletes válságkezelési javaslatról, csak néhány ötlettel álltak elő.

Mindenközben szép csöndben megkezdődött a földközi-tengeri embercsempészet megakadályozását szolgáló EUNAVFOR Med haditengerészeti művelet második szakasza. Az akció az uniós tagországok támogatásával még júliusban indult, Enrico Credendino olasz ellentengernagy irányításával. A kezdeményezés célja az Észak-Afrikából – főleg Líbiából – Európába tartó hatalmas menekültáradat visszaszorítása a Földközi-tengerről, s az emberkereskedők elleni katonai fellépés.

A nyáron (az első fázisban) a menekülőket „utaztató” bűnszövetkezetek, hálózatok tengeri tevékenységét mérték fel, és azonosították a bandák hajóit. Elsősorban a csempészútvonalakat derítették fel, a nyílt tengeren bajba került illegális migránsokat pedig kimentették.

A műveletbe több mint tíz ország legalább 15 hadihajója és felderítő repülőgépe kapcsolódott be. Eddig húsz gyanús vízi járművet sikerült nyilvántartásba venni, nagy részük (17 hajó) Líbiából indult az ókontinens felé az illegális migránsokkal, a többi Egyiptomból.

Líbia azért a legkedveltebb afrikai terep az Európába menekülők számára, mert az országban teljes a zűrzavar, fegyveres bandák és terrorszervezetek uralkodnak, amelyek – a szedett-vedett rendőrséghez és parti őrséghez hasonlóan – pénz fejében mindenkit tovább engednek. Az ország 1770 kilométer hosszú partvidéke szinte teljesen ellenőrizetlen.

Az első (felderítési) szakaszban az uniós művelet résztvevői azonban még nem állíthatták meg a gyanús hajókat, de a hét derekától, vagyis Merkel és Hollande közös EP-fellépése óta, új szabály érvényes. Az EUNAVFOR Med művelet második „felvonásban” a haditengerészet ugyanis már nem csak felkutatja, hanem – a nemzetközi vizeken – feltartóztathatja, átvizsgálhatja és szükség esetén el is kobozhatja az embercsempészek vízi járműveit, sőt egyéb eszközeit is. (A menekülőket meg viheti a legközelebbi olasz táborba.) Szakértők megkésettnek tartják az akciót, mivel Líbia helyett már hónapok óta Törökország érintésével – részben az Égei-tengeren – érkeznek a legtöbben az EU-ba.

Az Európa felé vezető migrációs útvonalak között a földközi-tengeri a legforgalmasabbak és a legveszélyesebbek közé tartozik. Tavaly csaknem 3500 menekülő fulladt a vízbe vagy tűnt el.

Az idén több mint 300 ezren vágtak neki a tengeri útnak. Az átkelés az év első nyolc hónapjában már mintegy 2500 ember életébe került.