2024. május 5., vasárnap

Hordozókendőben táncoló babák és anyukák

A nemzetközi babahordozó hét alkalmából kerül sor ma a Séta a hordozásért elnevezésű rendezvényre a város központjában

A nemzetközi babahordozó hét rendezvénysorozatainak keretében az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány az idén is előadással és sétával hívja fel a figyelmet a hordozás előnyeire, jótékony élettani hatásaira és gyakorlatiasságára.

A hordozókendőt támogató szakemberek szerint a hordozókendő ideális babahordozó eszköz, mely sokoldalúan használható újszülött kortól a gyermek 4 éves koráig elöl, csípőn és háton való hordozásra. A születés pillanatától kezdve használható: a hordozókendő az egyetlen hordozóeszköz, amely – helyesen megkötve – újszülötteknél is biztonsággal használható, mert szorosan körülöleli a kisbabák hátát, így megfelelően támasztja a gerincét, sőt: segíti az egészséges csípőfejlődést (csípőproblémás, csípőficamos babáknál segíti a gyógyulást).

– A speciális megkötési segíti a baba egészséges ortopédiai és neurológiai fejlődését. Hordozás közben a kisbaba veled van, miközben mindkét kezed szabad és végezheted a dolgodat. Megkönnyíti a városi közlekedést: nem kell babakocsit emelgetni fel-le a lépcsőkön, járműveken. Nagyszerű társ utazáskor, kirándulásokon: kinyílik a világ, bárhová eljuthattok, mindent el tudtok érni. Nyugodt, kiegyensúlyozott, mosolygós baba – a hordozás pontosan ezt adja meg a számodra – állítják a szakemberek.

A tanácsadók szerint a hordozás a babák elemi szükséglete, biztonságos a gyermekek és a hordozó személy számára is: amennyiben megfelelő a hordozásra használt eszköz, és azt rendeltetésszerűen és helyesen használják.

Mindezért ma 11 órától kerül sor a Séta a hordozásért elnevezésű rendezvényre. A gyülekező a Corvin Mátyás utca 9. szám elől (a babakocsikkal érkezők az udvarban biztonságosan tárolhatják a babakocsikat a séta idejére), végigsétálnak az utcán, ráfordulnak a Korzóra, elsétálnak a Szabadság térig, ahol pontban 12 órakor hordozókendős anyukák közös tánca következik (flashmob), amelybe a járókelők is bekapcsolódhatnak. Ezt követően megkerülik a városházát és a Korzón visszasétálnak a Corvin Mátyás utca 9. szám elé.

A sétára hordozókendőben érkező anyákat-babákat, babakocsival érkező, de hordozókendőt szívesen kipróbáló anyákat, babákat, továbbá babakocsival érkezőket, totyogókat, a hordozást támogató nagyszülőket, szülőket, szakembereket várnak. Szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, lehetőség lesz a helyes hordozóeszközök megszemlélésére, kipróbálására.