2024. május 8., szerda

Svédországban megdőlt a rekord

Megdőlt a menekültrekord Svédországban. Az igazságügy- és bevándorlási minisztérium tegnapi adatai szerint az idén 86.223 bevándorló érkezett a skandináv országba, ez magasabb az eddigi rekordnál, a délszláv háború idején, 1992-ben regisztrált 84.018-nál.

Stefan Löfven kormányfő nemrégiben közölte, hogy a 9,5 millió lakosú Svédországba érkező menekültek száma elérheti akár a 150 ezret is. Elmondása szerint szükség esetén sátrakat húznak fel, illetve iskolák tornatermeiben, ipari helyiségekben helyezik el őket. A bevándorlási ügyekért felelős tárca közölte, hogy azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasították, haladéktalanul kitoloncolják, a rendőrség pedig fokozza a személyi iratok ellenőrzését.

Az európai uniós tagállamok közös határellenőrzési ügynökségének (Frontex) legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába. Az UNHCR legfrissebb adatai szerint pedig – a líbiai partok felől közelítőkkel együtt – az idén a 700 ezret is elérheti a Földközi-tenger térségén át Európába érkező menekültek száma, s várhatóan jövőre sem fog mérséklődni.