2024. május 4., szombat

Magyarországon fejlődik a leggyorsabban a digitális gazdaság

Orbán Viktor: A világ gyors változása kihívás elé állítja a demokratikus rendszereket
A miniszterelnök megtekintette a Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület kiállítását a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban

A miniszterelnök megtekintette a Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület kiállítását a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban

Közép-Európa szerepe felértékelődik a digitális gazdaságban, ez a térség lesz az Európai Unió növekedési motorja a következő egy–másfél évtizedben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) világkonferenciájának megnyitóján hétfőn, Budapesten. Hozzátette: Magyarországon fejlődik a leggyorsabban a digitális gazdaság az Európai Unióban, a szektor nemzetgazdaságon belüli súlya erősebb az uniós átlagnál. A magyar nemzeti össztermék 21-22 százalékát teszi ki a digitális gazdaság, amely 400 ezer embernek, a foglalkoztatottak 15 százalékának ad munkát, ezzel az unióban Magyarország a harmadik helyet foglalja el Írország és Finnország mögött – tette hozzá.
A miniszterelnök megjegyezte, hogy a modern világ gyors változása kihívás elé állítja a demokratikus politikai rendszereket, legyen szó akár a modern kori népvándorlásról vagy a világgazdaság digitalizációjáról. Mindenki gyors és mély változást szeretne, amely javítja az emberek életminőségét, de kérdés, miként lehet ezt megtenni anélkül, hogy az emberek úgy éreznék, a világ fejlődése kicsúszott az ellenőrzésük alól – mondta.

„Csak úgy, hogy meghallgatjuk őket” – szögezte le a miniszterelnök. Magyarországon az elmúlt időszakban a demokratikus kultúra részévé vált nemzeti konzultációs rendszerrel az ország stratégiai érdekeit érintő fontos döntések előtt is hallható, milyen irányú fejlődést látna szívesen a társadalom – mondta.

A kormányfő megjegyezte, hogy 2010 óta 16 milliárd forintnyi támogatással több mint 1100 vállalkozás informatikai fejlesztését segítették, ezt az összeget pedig megnyolcszorozza az állam a következő években. Ezzel 130 milliárd forint jut az infokommunikáció (IKT) fejlesztésére, amelyben mintegy 8000 IKT-területen dolgozó cég részesül. Úgy vélte, az iparágnak még van hova fejlődni, jó pár ezer új és exportképes kis- és középvállalkozásra és 10 ezer fiatal mérnökre és informatikusra van szükség a szektorban.

A kormányfő ismertette: a teljes magyar export több mint 8 százaléka származik a digitális gazdaságból, és a kutatás-fejlesztési ráfordításokban is jelentős a 10 százalékos részarány. Közép-Európa egyszer már komoly szerepet töltött be a távközlésben – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a magyar feltalálók közül kiemelte Puskás Tivadart, a modern infokommunikáció egyik szülőatyját, akinek szavai szerint azt köszönhetik a magyarok, hogy ott lehettek az Egyesült Nemzetek Szervezete Távközlési Egyesületének (ITU) alapítói között. Az emberiség új kommunikációs korszakba lépett és megszületett egy teljesen új gazdasági ágazat, amikor Puskás Tivadar a 19. század végén feltalálta és megépítette a telefonhírmondót – mutatott rá a miniszterelnök.