2024. május 3., péntek

Megkoszorúzták Lifka Sándor mellszobrát

Ma is lesznek vetítések a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalomból

Tegnap kezdetét vette a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja. A Lifka Sándor Art Moziban több filmet is megtekinthettek az érdeklődők és sor került nagy filmesünk mellszobrának megkoszorúzására is. A jeles eseményről Siflis Zoltán filmrendezőt kérdeztük:

– 1911. október 13-án nyitotta meg Lifka Sándor az első kőfilmszínházunkat, ezért ezt a napot választottuk ünnepünkké. 2006-ban a Magyar Nemzet Tanács meghatározta a vajdasági magyarság jeles ünnepeit, többek között a mozgóképekét is. Ez alkalomból kortárs vajdasági magyar filmeket mutatunk be öt városban, Szabadkán, Zentán, Újvidéken, Magyarkanizsán és Zomborban. A filmalkotók két műfajban jelentkeztek, idén nyolc filmet láthatunk, négy kisjátékfilmet és négy dokumentumfilmet. A játékfilmeket Vajdaságból elszármazott fiatal alkotók készítették, akik Budapesten a filmművészeti egyetemre járnak szakmai képzésekre. Ők a jövőbeli filmeseink. Akárcsak a játékfilmek, a dokumentumfilmek is tükrözik azt a társadalmi hátteret, közeget, amelyben élünk. Mindegyik film esetében az alkotók saját élményeik alapján próbálnak meg filmes visszatükrözést adni jelenünk társadalmi állapotáról. Úgy érzem, hogy ezek a filmek szerzői lenyomatai a mai közállapotoknak. Lifka Sándor megalapozta a mozit és a filmkészítést, akárcsak Bosnyák Ernő is. Ők jelentik azt a filmes múltat, amelyre épül a vajdasági magyar filmgyártás és filmkultúra, egyben jelezve azt, hogy Vajdaságban más művészeti ágakhoz hasonlóan a filmművészetnek is van hagyománya. Ezzel nem minden régió dicsekedhet. A filmművészet valahol mindig nehezebb és költségesebb, de vidékünkön immár száz éve folyamatosan készülnek filmek – emelte ki Siflis Zoltán.

Vuletić Simon Viktorija, a Lifka Sándor Art mozi igazgatója fontosnak tartja a vajdasági magyar filmes alkotások bemutatását:

– Igyekszünk minden év októberében megünnepelni ezt a jeles napot, és ez alkalomból vajdasági magyar filmalkotásokat vetíteni. Ez nagyon fontos, hiszen jelen társadalmi helyzetünkben egyre nehezebb filmeket készíteni – mondta az igazgató.

Nagy filmesünkhöz kötődő emlékeit Evetović Edit, Lifka Sándor nevelt lánya elevenítette fel:

– Úgy szerettem Lifka Sándort, mintha édesapám lett volna, szeretettel őrzöm emlékét. Élete értelmét képezte a filmezés. Válságos időket éltünk, de az idealizált világot az jelentette számomra, amit ő mesélt. Magamba szívtam a szellemiségét, az ő szemével láttam a világot. Valahogy úgy érzem, egy kicsit itt maradt, mintha nem is ment volna el. Amikor elhunyt, nem is tudtam azt elfogadni. Akármikor elmegyek a szobra előtt, köszönök neki – hallottuk Evetović Edittől.

Ma a Lifka Sándor Art moziban 19 órától Csubrilo Zoltán Újrakezdés című dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők, majd pedig Bicskei Zoltán Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című portréfilmjét. A Vajdasági Magyar Mozgókép napja 21-éig tart, a mai napon és az elkövetkező napokban Zentán, Újvidéken, Magyarkanizsán és Zomborban kerül sor vetítésekre.