2024. május 3., péntek

Földgáz a benzinkúton

A Szentendrei úton tegnap délelőtt megnyitottak egy földgáztöltő állomást

Az új gáztöltő pontot a Novi Sad 10 név alatt működő NIS-benzinkút keretében építették ki. A létesítmény átadásának alkalmi ünnepségén jelen volt Miloš Vučević polgármester és Kiril Kravcsenko, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat igazgatója is. Bemutattak néhány földgáz üzemmódú, teherszállításra és utasfuvarozásra szánt járművet is.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak ez az első, kiskereskedelmi szinten működő földgáztöltő állomása az országban, s a polgármestert örömmel tölti el a tény, hogy ennek a beruházásnak a színhelyeként éppen Újvidéket választották. – Városunk jó partneri viszonyt ápol Szerbia legnagyobb cégével, a kőolajipari vállalattal, a kompánia társadalmi felelősségtudatáról már számtalanszor tanúbizonyságot tett, megannyi közös projektumot megvalósítottunk már. Az önkormányzatok számára jelentős összegeket különítenek el, mivel székhelyük Újvidéken van, itt fektetnek be a nemkormányzati szektorban és a sport-művelődés-népjólét területein is. Mától lehetővé teszik az újvidékieknek, és természetesen a vendégek számára is, hogy újfajta, jóval hatékonyabb és gazdaságosabb üzemanyagot töltsenek, hozzájárulva ilyen módon a környezetvédelemhez is. Ebben az elképzelésben partnereink még a Fiat Chrysler Automobili Srbija és az Iveco is, mindezzel hozzájárulunk Szerbia gazdaságának fejlesztéséhez, és ez örömmel tölt el – nyilatkozta a polgármester a megnyitóünnepségen.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat mostanáig sűrített földgázt értékesített a piacon, nagyban vásárlók számára, a tegnap megnyílt állomás az első ilyen jellegű kiskereskedési pont az országban. A földgáz fontos energiahordozója az iparnak, de gépjárművek motorjaiban is felhasználásra talált. A jövő üzemanyagaként emlegetik, hiszen egyúttal környezetbarát és gazdaságos. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat igazgatója bejelentette, hogy szeretnék bővíteni kiskereskedelmi földgázhálózatukat Szerbiában, azt tervezik, hogy 2020-ig 20 földgáztöltő pontot létesítenek Szerbia-szerte benzinkútjaikon.