2024. május 1., szerda

XI. Őszi találkozó Zentán

Tizennyolc településről érkeztek résztvevők a sajátos nevelési igényű diákok találkozójára

A sajátos nevelési igényű diákok találkozóját a hétvégén tartották meg a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában, ahol a diákok képzőművészeti alkotásaikat, valamint verses, zenés, táncos produkcióikat is bemutathatták az egybegyűlteknek.

Az Őszi találkozón való részvétel minden évben óriási élményt jelent a diákok számára (Máriás Endre felvétele)

Az Őszi találkozón való részvétel minden évben óriási élményt jelent a diákok számára (Máriás Endre felvétele)

– Az Őszi találkozó ötlete tizenegy évvel ezelőtt annak apropóján született meg, hogy a sajátos nevelési igényű diákokkal foglalkozó pedagógusok jó ideje azt tapasztalták, hogy amíg a normál tagozatokon tanuló diákoknak számtalan lehetőségük van arra, hogy eljussanak a különféle megmérettetésekre és találkozókra, addig a sajátos nevelési igényű diákok számára szinte egyáltalán nem állnak rendelkezésre ilyen lehetőségek – magyarázta Oláj Ibolya, a rendezvény fő szervezője. Elmondta, hogy a rendezvény nem versenyjellegű, hiszen nem az a céljuk, hogy versengésre buzdítsák a diákokat, hanem az, hogy olyan megmutatkozási lehetőséget nyújtsanak számukra, amely sikerélménnyel kecsegtet, és ezáltal hozzájárul az önbizalmuk növeléséhez.

A találkozón részt vevő pedagógusok közül többen is hangsúlyozták, a diákok produkciói mögött minden esetben óriási munka áll, hiszen a sajátos nevelési igényű gyermekek általában egyéni foglalkozások révén, a megfelelő módszerek alkalmazása által tudnak a leginkább fejlődni. Hozzátették, az Őszi találkozón való részvétel minden évben óriási élményt jelent a diákok számára, a velük foglalkozó pedagógusoknak pedig kiváló lehetőséget kínál a szakmai tapasztalatcserére, hiszen ilyenkor megoszthatják egymással azokat a nehézségeket, amelyekkel a mindennapi oktatás során szembesülnek, illetve közösen megkísérelhetnek megoldást találni a felmerülő problémákra.

Az idei találkozóra tizennyolc vajdasági településről érkeztek résztvevők, akik a legkülönfélébb technikákkal készült képzőművészeti alkotásaikat, valamint a legkülönbözőbb verses, énekes és táncos produkcióikat hozták el Zentára, ahol a szervezők zumbabemutatóval, valamint egyéb kísérőprogramokkal is készültek számukra, a rendezvény végén pedig oklevelet és ajándékokat is kaptak.

A XI. Őszi találkozó megszervezését és lebonyolítását a korábbi évekhez hasonlóan idén is Zenta Község Gyermekjogi Tanácsa támogatta.