2024. április 30., kedd

Konferencia a vidék újraértékeléséről

RURact – vidéki területek újraértékelése a szociális gazdaságok fejlesztésén keresztül elnevezéssel tartottak nemzetközi konferenciát csütörtökön Magyarkanizsán, ahol a helyi szociális és mezőgazdasági témában érintett intézmények, önkormányzati képviselők mellett Luis Alfonso Castellano Laufente spanyol tartományi képviselő is előadást tartott az ott kialakult szociális mezőgazdaságról mint az integráció eszközéről. A szociális gazdaság vagy mezőgazdaság olyan terület, amely például a szellemileg sérült egyéneknek is lehetőséget ad, hogy egy-egy gazdaságban dolgozva a társadalom fontos részeivé váljanak ezek az emberek. A spanyol képviselő elmondta, hogy számos előnye mellett ezen a területen még sok fejlesztésre van szükség, például egész Európában nincs pontos törvényi szabályozás erre vonatkozóan, valamint a fennmaradás érdekében el kell érni azt is, hogy ezek a gazdaságok ne közpénzekből, hanem önfenntartó módon működjenek.

Bár maga a szociális gazdaság fogalma újszerűnek tűnhet vidékünkön, a gyakorlatban Magyarkanizsa községben akad példa erre. Terényi Lívia, a Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója elmondta, hogy a sérült emberek foglalkoztatása régóta zajlik a községben. Az Együtt Veled – Értük egyesülettel együtt védenceik több műhelyben, párhuzamosan dolgoznak, foglalkoznak gombatermesztéssel, és fazekas-gölöncsér műhely is működik, az évek során pedig kialakult vásárlókörük, és az önkormányzat is őket bízza meg a versenyek, rendezvények különböző reprezentációs ajándékainak elkészítésével.

A konferencián szó esett az önkormányzat, a tartomány és a köztársaság idei mezőgazdasági támogatásairól, ezeket Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes és Halász Mónika önkormányzati tanácstag ismertette. Ezenkívül dr. Sarnyai Zoltán igazgató a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban folyó szakképzésről, Darabán Piroska tanácstag pedig a szociális hálón belüli foglalkoztatásról tartott beszámolót. A projekt általános részét Fejsztámer Róbert ismertette, aki elmondta, hogy a megtartott konferencia egy kétéves program része, melyben 8 európai országból 15 szervezet vesz részt, s melynek célja, hogy az itt szerzett tapasztalatokat összegezve Brüsszelbe jutassák el javaslataikat a jövőt illető mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási hálót illetően.