2024. május 3., péntek

Egymás megismerése

Szabadkán az ArtPorta Galériában és a városháza előcsarnokában nyílt meg a Két határon túl – felvidéki magyar képzőművészek a Vajdaságban című kiállítássorozat

Zentai állomása után, hétfőn este Szabadkán nyílt meg a Két határon túl című kiállítás, amelyen felvidéki grafikusok, festők, építészek, szobrászok, iparművészek alkotásait tekinthetjük meg. A megnyitón az egybegyűlteket Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális tanácsadója köszöntötte, majd pedig Maglai Jenő, Szabadka polgármestere mondott üdvözlő beszédet:

– A szlovákiai magyar alkotóművészek egy csoportjának kezdeményezésére jött létre ez a vándorkiállítás, hogy felvegye a kapcsolatot határon túli magyar művészekkel, és cserekiállításokat hozzon létre. Ékes példája ez a magyar nemzeti összefogásnak, hiszen azt szorgalmazza, hogy jobban megismerjük egymást. Az alkotók vágynak egy másik közeg visszajelzésére, ugyanúgy a közösség is kíváncsi arra, hogy mi érkezik más környezetből. A kölcsönösség gazdagítja a művészt és a közösség érzékenységét – hallottuk Maglai Jenőtől.

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Az egybegyűltekhez szólt Stubendek László, Révkomárom polgármestere is:

– Nagy örömmel, várakozással és még nagyobb kíváncsisággal jöttünk Felvidékről Délvidékre. Vajon az utóbbi idők európai viszontagságai folytán, hogyan fogadnak itt bennünket? Ha két határon át jövünk, milyen környezetbe kerülünk? Egy szép városba jöttünk, még ha ködös levegőn keresztül is figyeltük meg. Büszkeség számunkra, hogy egy történelmi épület előcsarnokában állíthat ki Révkomárom és környékének képzőművészeti társasága, alkotóművészei. Két határon át jöttünk, valami mégis összeköt bennünket, a nyelvünk ugyanaz, és egyet gondolunk – mondta Stubendek László.

A megnyitón Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is felszólalt:

– Intézetünk feladata pont az, hogy segítse újraszőni a nemzet elméjét, hogy mi magyarok a szétszakítottság ellenére is próbáljunk egymásra találni, új erőforrásokat fedezzünk fel a dicső múltunk és örökségünk mellett, a jövő építésének érdekében. Ezt a törekvést erősíti az is, hogy Felvidék és Délvidék képzőművészete egymásra talált. A rendszerváltás utáni lehetőségek felkutatása a közös feladatunk. A Kárpát-medencében élő népek egymásra találásának időszaka jött le, ami egy új erőforrás lehet, különösen a most megpróbáltatott Európa közép-keleti régiójában – emelte ki Szász Jenő.

A kiállítást Miglinczi Éva művészeti író, design- és művészetmenedzser nyitotta meg:

– A Két határon túl kiállítás szervezésének kezdetekor még nem sejtettük, hogy a magyar határ szerbiai szakaszán határzárat építenek, a Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi híd szlovákiai oldalán nagy méretű vasszerkezetet helyeznek el, és mára már a horvát–magyar határt is kerítéssel zárják el. Szögesdróttal kell megállítani azt a menekültáradatot, amely megélhetést keres. Most, amikor a nyelvi, vallási és kulturális sokféleséget hordozó embertömeg elárasztja Európát, felértékelődik a felvidéki és a vajdasági képzőművészek kiállítás- és programsorozata, mely szándékunk szerint a nemzeti összetartozást, az együvé tartozás érzését is erősíteni szeretné – hallottuk egyebek között Miglinczi Évától, aki köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, Gondi Martinának és munkatársainak, amiért felvállalták a kiállítássorozat lebonyolítását, a vajdasági művészek válogatását, valamint a szabadkai ArtPorta Galériának és a polgármesteri hivatalnak is a közreműködéséért.

A tárlatsorozat főszervezője, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete képviseletében a kiállításmegnyitón Kopócs Tibor is jelen volt, aki a felvidékiek üdvözletét tolmácsolta. A megnyitón Miroslav Jovančić és Bakos Árpád zenélt.