2024. május 17., péntek

Színek és szirmok a könyvtárban

A Horgosi Könyvtárban kedden este Színek és szirmok címmel nyílt kiállítás, amely lapunk fotóriporterének, Gergely József fotóművésznek a munkáit tárja a falu könyvtárba járó közönsége elé. A megnyitón a nagyszámú érdeklődő gyűrűjében jelen volt az alkotó is, Virág Ibolya könyvtáros kérésére pedig Sinkovits Péter író, újságíró, a Magyar Szó egykori főszerkesztője mondott méltatást:

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Úgy gondolom, Gergely József azon fotósok közé tartozik, akik inkább felejtik otthon a pénztárcájukat vagy a hajtási jogosítványukat, mintsem a fényképezőgépüket. Ez utóbbival összeforrt – kezdte megnyitóbeszédét, amelyben később a fotós életútja mellett kitért arra a számos eredményre és díjra is, amelyet Gergely József munkája elismeréséül szerzett eddig, majd így folytatta: – Gergely József mindenképpen a természet szerelmese, ezt tükrözik a munkái is. Ez alkalommal egy virágcsokrot nyújt át a horgosiaknak, azaz kiállításunk egy témára szorítkozik: a virágokra. A homok és a lösz szépségei költöznek át ily módon most a könyvtárba, a közeli Szelevényi-pusztaságról: a homoki kikerics, a mocsári kosbor és a leánykökörcsin, meg más egzotikus nevű növények, felfedve önmagukat, s felfedve egyben Gergely József látásmódját és mesterségbeli tudását is – mondta Sinkovits.

A fotós a megnyitót követően válaszolt az érdeklődők kérdéseire, és mesélt nemcsak a fotózás szépségéről és nehézségeiről, hanem a környezetünk természeti csodáiról, amelyeket a természetben talán észre sem veszünk, ő az objektívén keresztül felnagyítva mégis elénk tár.

A kiállítás az év végéig látogatható a könyvtár munkaidejében.