2024. május 2., csütörtök

Válogatás 100 magyar dokumentumfilmből

Szabadkán hétfőn, Temerinben kedden, Magyarkanizsán szerdán kezdődnek a vetítések

Szabadkán, Magyarkanizsán és Temerinben október 26-a és 29-e között tartják meg a Válogatás 100 magyar dokumentumfilmből elnevezésű rendezvényt, a vetítések után a neves filmes alkotókkal is találkozhat a közönség.

 SZABADKA

Hétfőn a szabadkai Lifka Sándor Art Moziban délután 5 órától Huszárik Zoltán Elégia, Gaál István Pályamunkások, és Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című filmjeit vetítik. Este 7 órától Mohi Sándor Olga filmje című alkotását vetítik, majd az alkotóval Siflis Zoltán beszélget. Kedden 17 órától Zsigmond Dezső Aranykalyiba című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, 19 órától pedig Sára Sándor Sír az út előttem sorozatából a Hontalanok című részt vetítik. Zsigmond Dezsővel és Sára Sándorral Siflis Zoltán beszélget majd. Szerdán 17 órától a Gulyás testvérek Málenkij robot című filmjének 102 perces változatát láthatja majd a szabadkai közönség, ezt követően pedig Siflis Zoltán beszélgetőtársai Gulyás János és Gulyás Gyula lesznek.

 MAGYARKANIZSA

Magyarkanizsán, a Művészetek Házában szerdán délután 5 órától Gaál István Pályamunkások, Tóth János Poézis, Huszárik Zoltán Elégia, Huszárik Zoltán Tisztelet az öregasszonyoknak, Zolnay Pál Kelj fel és járj!, valamint Dárday István Nyugodtan meghalni című filmalkotásait láthatja majd a közönség, este 7 órától pedig Kósa Ferenc Küldetés című filmjét vetítik, a Kossuth-díjas alkotó jelenlétében. Csütörtökön 17 órától Jelenczki István Tóth Ilona című alkotása szerepel a programban, a vetítésen az alkotó is jelen lesz. Este 7 órától George Hoellering Hortobágy élete című dokumentum-játékfilmjét láthatják az érdeklődők.

TEMERIN

Temerinben az I. Helyi közösség nagyterme ad otthont a filmvetítéseknek. Kedden 17 órától a Gulyás testvérek Málenkij robot című filmjét vetítik, jelen lesznek az alkotók is, és Csorba Béla író tart előadást. Szerdán délután 5 órától Huszárik Zoltán Elégia, Tóth János Poézis és Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című alkotásait láthatja majd a közönség.

A filmeket Bicskei Zoltán és Siflis Zoltán válogatta.

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint Szabadka város önkormányzata támogatásával rendezik meg, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely, a temerini TAKT és Siflis Zoltán szervezésében.

Minden vetítésre a belépés díjtalan.