2024. május 7., kedd

Magyar állami kitüntetésben részesült dr. Bogner István

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta dr. Bogner István nyugalmazott egyetemi tanár részére. Kiemelkedő, a délvidéki magyarság szempontjából jelentős oktatói munkája és az 1944/45-ös tragikus események áldozatai emléke megőrzéséért végzett tevékenysége elismeréseként részesült a rangos kitüntetésben. A díjat dr. Babity János főkonzul tegnap a Szabadkai Főkonzulátus dísztermében adta át dr. Bogner Istvánnak.

A főkonzul méltatta a Memento 70 – Szabadka gyásznapjai 1944-2014 című könyv tanulmánykötet jelentőségét, amelynek szerkesztője a most kitüntetett Bogner István. Babity János emlékeztette a jelenlevőket a magyar–szerb történelmi megbékélés folyamatára, amelynek nagypolitikai állomásait jól ismerjük, ám ahhoz, hogy ezek a nagypolitikai lépések megtörténjenek, szükség volt a kor bátor krónikásainak áldozatos munkájára is, hangsúlyozta a főkonzul.

A méltatásban említés történt Bogner István 45 éves pedagógusi pályájáról, a közért végzett más tevékenységéről is. A kitüntetettet egykori tanára, dr. Szöllősi Gyula is köszöntötte.