2024. május 18., szombat

Új plébánia Adorjánon

Pénzes János püspök szentelte föl az újjáépített plébánia épületét

Tegnap késő délután Adorjánon msgr. dr. Pénzes János bácskai megyés püspök és paptársai hálaadó szentmisét tartottak a helybeli Sarlós Boldogasszony-templomban abból az alkalomból, hogy rekordidő alatt elkészült az egyházközség új plébániaépülete, amelyet a püspök úr felszentelt és megáldott. Ebből az alkalomból zsúfolásig megtelt a templom hívekkel és a meghívott vendégekkel. A hálaadó szentmisén és a plébániaavató ünnepségen részt vett Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Nyilas Leonov Anita, az MNT alelnöke, Bunford Tivadar, a VMSZ elnökségi tagja, Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa helyettes polgármestere, valamint Borsos Csaba, az adorjáni helyi közösség tanácselnöke, aki kérésünkre összefoglalta, hogyan is került sor a falu és az egyházközség egésze számára is nagy jelentőségű épület teljes felújítására:

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– A templomunk 1858-ban épült föl, majd 1862-ben már a meglévő plébánia épületében iskola működött. Fél évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy nem javítgatjuk, foltozgatjuk tovább a plébániát, hanem lebontjuk, és fél év után Baráth Gábor plébánosunk már be is költözhetett a régi épület helyén található új plébániába. A régi plébánia falai már fel voltak vizesedve, bontott anyagból készült, megérett az újjáépítésre, amely széles körű összefogás, támogatás, adományok eredménye.

A kerámialapokat a Keramikától kaptuk, a tetőfedéshez szükséges cserép fele ingyen volt a magyarkanizsai Tondach cserépgyárból, az önkormányzat a nyílászárók nagy részét biztosította, a Masterplast adta a teljes épületszigetelést. A tartományi titkárság közel egymillió dinárral járult hozzá a munkálatok költségeihez. A vízvezeték-szerelésért nem kellett fizetni. A többi munkáért rendes árat fizettünk. Sokan segítettek, amivel tudtak, és így együtt hamar tető alá tudtuk hozni az új plébániát, amely a falu plébánosának a lakhelye és iroda is egyben – mondta Boros Csaba.

Adorjánon Baráth Gábor segédlelkész látja el a papi teendőket:

– Nagy nap ez a számunkra, az egész falu és az egyház számára egyaránt, hiszen egy olyan új épülettel lettünk gazdagabbak, amely nem csak egyházi célokat szolgál, nyitva áll a falu apraja-nagyja előtt. Adorjánon ma valamivel több, mint ezer fő lakik, és mindannyian az egyházközségünk tagjai. Örömmel mondhatom, hogy az anyakönyvek alapján falunkban a lakosság számbeli csökkenése elenyésző, szerencsére nem kifejezett az elvándorlás. A gyerekeknek a plébánián tartom a hittanórákat, hogy megismerjem őket, és ők is érezzék, hogy ez a szent hely az övék is.

Az új épületet minél előbb igyekszünk belakni, ami azt jelenti, hogy sok más falutól eltérően Adorjánnak van papja, találkozókat, tanácskozásokat, ünnepségeket tudunk itt szervezni, a hívek bármikor fordulhatnak hozzám ügyes-bajos gondjaikkal. Köszönettel tartozom mindazoknak, akik valamilyen formában segítették a munkálatokat, külön kiemelném Borsos Csaba tanácselnökünk agilitását, szervezőkészségét, amivel az ügy mellé állt, nem sajnálva sem időt, sem pénzt – mondta Baráth Gábor.

A püspöki hálaadó szentmisén részt vettek a környező települések papjai: Utasi Jenő Tóthfaluból, Dobó Tibor Oromhegyesről, Gutási Ákos Horgosról, Zapletán Géza kanizsai esperesplébános, Magó László, a magyarkanizsai kistemplom plébánosa, Szakály József, a szabadkai Kertváros plébánosa, Kara Nándor Tornyosról, Zsellér Attila, a püspökség gazdasági igazgatója, Stefkovity Mirkó, a püspök titkára.