2024. május 20., hétfő

Négy ország, négyszázötven táncos

Mintegy 450 gyermektáncos lépett színpadra a hétvégén Magyarkanizsán a 14. Europa Open 2015 táncversenyen. Az évtizedes múltra visszatekintő versenyt a helyi M-plus Táncklub és a Vajdasági Moderntánc-szövetség szervezte a Művészetek Háza nagytermében, ahol szombaton négy ország – Románia, Magyarország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia – harminckét táncklubja képviseltette magát.

Sóti Erzsébet fő szervező, a Vajdasági és a Szerbiai Moderntánc-szövetség elnöke elégedettségét fejezte ki az évadnyitó verseny színvonalát illetően. A táncosok ezúttal is egyéni és csoportos koreográfiával mutatkoztak be, többféle diszkótánc- és utcaitánc-kategóriában. A nemzetközi zsűri egyik tagja, a magyarkanizsai Bödő Marianna elmondta, hogy a pontozás során sok szempontot figyelembe vettek a táncosoknál:

– Az IDF, a Nemzetközi Táncszövetség szabályzata szerint pontozunk, amely szinte minden évben picit megújul, hogy újabb kihívást adjon a koreográfusoknak is. Általánosságban a szólótáncosoknál azt figyeljük, hogy betöltsék a teret, hogy a mozdulatok szabályosak legyenek, tánc közben az érzelmeiket és önmagukat fejezzék ki. A csoportoknál fontos, hogy szinkronban mozogjanak – nyilatkozta.

Megjegyezte azt is, hogy egykori táncosként és visszatérő zsűritagként is érdekes látni a tánc és a táncosok fejlődését egyaránt:

– Ha eszembe jut, hogy mi annak idején milyen koreográfiával léptünk színpadra, akkor néha kicsit elszégyellem magam. A két magyarkanizsai táncklub az elmúlt évtizedekben nagy fejlődésen esett át, a táncosok és a koreográfusok is. S itt is nagyon sok olyan versenyző van, akit 4-5 évesen ismertünk meg, és most már érett lányok, fiúk lettek belőlük. Sőt vannak olyanok is, akik azután edzőként és koreográfusként térnek vissza, s ez büszkeséggel tölt el bennünket.