2024. május 7., kedd

Vércukorszintmérő akció Zentán

A Tisza-parti településen négy éve működik a cukorbetegségben szenvedő személyeket tömörítő egyesület

Ingyenes vércukorszintmérő akciót szervezett a hétvégén a cukorbetegség világnapja alkalmából a Zentai Cukorbetegek Egyesülete, amely négy évvel ezelőtt alakult meg, és ma már száznál is több regisztrált tagja van. A cukorbetegség Zenta község területén is sokakat érint, a szakemberek szerint a betegségben szenvedők valós száma a nyilvántartottak számánál sokkal nagyobb.

A Zentai Cukorbetegek Egyesülete rendszeresen szervez összejöveteleket a tagsága számára (Máriás Endre felvétele)

A Zentai Cukorbetegek Egyesülete rendszeresen szervez összejöveteleket a tagsága számára (Máriás Endre felvétele)

– A Zentai Cukorbetegek Egyesülete négy évvel ezelőtt alakult meg, jelenleg 103 regisztrált tagja van. Zentán a 2013-as adatok szerint összesen 1073 cukorbetegségben szenvedő személyt tartottak nyilván, a valós számuk azonban ennek akár a többszöröse is lehet – hangsúlyozta Bata Teréz, a Zentai Cukorbetegek Egyesületének elnöke. – Nagyon sokan nem járnak rendszeresen ellenőrzésre, ezért nincsenek nyilvántartva, ugyanakkor nagyon sokan nem is tudják, hogy cukorbetegségben szenvednek, mivel ez olyan alattomos betegségnek számít, amely nem jár fájdalommal, és a jellemző tünetei is általában akkor jelentkeznek, amikor már előrehaladottnak tekinthető a beteg állapota – tette hozzá az egyesület elnöke, aki elmondta, a szakemberek éppen ezért nem győzik felhívni a lakosság figyelmét a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára.

A zentai egyesület aktivistái havi rendszerességgel hívnak életre nyilvános vércukorszintmérő akciókat, amelyekre mindenkit szeretettel várnak, csakúgy mint az egyesület irodájába is, amely hétfőnként, szerdánként és péntekenként 9-től 12 óráig tart nyitva a Fő utca 15. szám alatt, ahol minden második szombaton nagyobb összejöveteleket is szerveznek az egyesület tagjai számára, amelyek során megvitatják az aktuális kérdéseket, és kidolgozzák a további tevékenységükre vonatkozó terveiket.

A Nemzetközi Diabétesztársaság tagszervezetei világszerte november 14-én tartják meg a diabétesz világnapját, ugyanis ezen a napon született Frederick Banting, akinek a nevéhez fűződik az inzulin felfedezése. A cukorbetegség a szakemberek szerint a huszonegyedik század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájának számít, hiszen egyes adatok szerint 2013-ban 371 millió cukorbeteg élt a világon, a prediabéteszes állapot pedig további 280 millió embert érintett. Becslések szerint 2030-ra akár a félmilliárdot is meghaladhatja a diabéteszesek száma. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenyegető népegészségügyi problémára, segítse a betegség megelőzését, valamint támogassa a diabétesszel élők és hozzátartozóik edukációját, ugyanis a szakemberek szerint megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal kontroll alatt tartható a cukorbetegség, valamint negatív következményei is jelentősen enyhíthetőek.