2024. május 19., vasárnap

Mesét hallgatni és mondani is érdemes

VII. Benedek Elek mesemondó verseny Kispiacon

Szerdán tartották meg a kispiaci általános iskolában a VII. Benedek Elek népmesemondó versenyt, amely az előző évekhez hasonlóan idén is nagy népszerűségnek örvendett a tanulók körében. A népmesemondó versenyt 2009-ben szervezték meg először, azóta pedig már van szavaló-, prózamondó és olvasási verseny is. A Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke, Sárkány Dóra elmondta, a céljuk az irodalom, az olvasás népszerűsítése.

– Ma már nagyon kevés gyermek mondhatja el, hogy olyan szerencsés, hogy a szülei meséket olvastak neki, pedig ez az egyik legnagyobb motiváció a számukra, hogy a későbbiekben ők is könyveket vegyenek a kezükbe, és olvassanak. Pedagógusként a kollégákkal azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek nagyon keveset olvasnak, az órákon is kevés idő jut arra, hogy az irodalommal kellően foglalkozzunk, felsőben pedig mindent elkövetnek, hogy a kötelezőket se kelljen elolvasniuk, letöltik a rövid tartalmat az internetről, megnézik a filmet stb. Holott az értő olvasás elsajátítása nagyon fontos dolog, amelynek szintén megvan a tanulási ideje, s ha ezt akkor nem tanulja meg, egész életében problémái lesznek a szövegértelmezéssel. Az olvasás és a szövegmondás segíti a gyerekeket abban, hogy megtanulják kifejezni a gondolataikat, gyarapítsák a szókincsüket – mondta az egyesület elnöke.

A kispiaci Kárász Karolina Általános iskola 150 tanulója közül 39 diák nevezett be a versenyre, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik gyermek, rajtuk kívül pedig négy óvodás is megpróbálkozott a mesemondással, így összesen 43 versenyző szavalt népmesét. A szervezők elmondták, ezen a versenyen kizárólag népmesét választhattak a gyerekek – a prózamondó keretében mondhatnak műmesét –, a felkészülésben pedig a tanítók segítették a gyerekeket. Sárkány Dóra elmondta, hogy Benedek Elek szeptember 30-ai születésnapjához kötődően szervezték meg a versenyt eleinte, de mivel sok tanuló jelentkezik minden évben, ezért a dátum novemberre tevődött át. Az egyesület elnöke hozzátette, a negyvenfős létszám a megszokott, harmincötnél kevesebben még sosem jelentkeztek.

Az idei verseny mellett rajzpályázatot is hirdettek, amelyre a község iskoláiból várták a tanulók munkáit. A képzőművészeti alkotás témája is a népmese volt, a magyarkanizsai, kispiaci és horgosi illusztrációk közül a zsűri tizennégy munkát jutalmazott. A mesemondók munkájukért cserébe édességcsomagot kapnak, az elbírálásnál nem osztanak helyezéseket, hanem korosztályonként a legügyesebbek könyvjutalomban részesülnek.