2024. május 5., vasárnap

Ünnepelt a zombori Zsebszínház

Fönnállásának 14. esztendejét ünnepelte kedden a Berta Ferenc Zsebszínház a sorrendben 199. Találkozások keretében. Tekintettel, hogy a Zsebszínházban az idei esztendő a könyvkiadók és szerzőik jegyében zajlott, a novemberi, ünnepi rendezvénynek is könyvkiadó volt a vendége, a zentai zEtna, vezetője, Beszédes István és a kiadó néhány szerzője: Döme Szabolcs, Lennert Móger Tímea, Szögi Csaba, Vasagyi Mária, Wilhelm József és Fekete J. József, aki egyben a rendezvény házigazdája is volt. Sinkovits Péter a szervezők várakozása ellenére, gyengélkedés miatt nem lehetett jelen a műsoron.

– Okunk természetesen van az ünneplésre, hiszen sikerült közel másfél évtizeden át éltetnünk elképzelésünket, hogy Zomborban és környékén havi rendszerességgel anyanyelvünkön népszerűsítjük a művészet, tudomány, sport és szabadidős tevékenység kortárs eredményeit. Pompás ünnepre viszont nincsen pénzünk. Megalakulásunktól kezdve színházban gondolkodtunk, igyekeztünk hiánypótló egyesületként a néhai Vajdasági Magyar Amatőrszínház után maradt űrt betölteni, ám színházi produkcióra soha senkitől semmilyen támogatást nem nyertünk, noha volt olyan esztendő, hogy a tájolással és a Találkozásokkal húszezernél több nézőt mozgattunk meg Vajdaság-szerte. Anyagiak híján – az vesse ránk az első követ, aki tudja, mibe kerül egy színházi előadás, amit, emlékeztetek: a támogatások teljes hiányában valósítottunk meg (!) – a színpadi tevékenység és a számunka olyannyira kedves tájolás elsorvadt. Pedig szakmai tekintetben önzetlenül segítettük az őrszállási, a veprődi, kúlai, verbászi, szenttamási, bezdáni műkedvelő barátainkat, akik eredményesen folytathatták az amatőrizmus útját. Hasonlóan vissza kellett fognunk a Nyári Találkozások rendezvénysorozat intenzitását, amiből az indulás évében 18 helyen szerepeltünk a Vajdaságban a három nyári hónap során, idén mindössze öt településre jutottunk el, ám büszkék vagyunk, hogy mindvégig minőségi programot biztosítunk azon magyar közösségeknek, akiket a kultúra hivatalos intézményei messze elkerülnek – nyilatkozta lapunknak Fekete J. József, a Zsebszínház alapító elnöke.

A jubileumi rendezvény az említett okok miatt, szokatlan módon nem beszélgető műsor volt, hanem fölolvasóest. A műsor kezdetén Milorad Rađenović, a ’76-os Képzőművészeti Csoport vezetője megnyitotta Cirkl Rudolf műkedvelő festő, a Zsebszínház tiszteletbeli tagja, egyben a ’76-osok tagja tárlatát. Miként Cirkl Rudolf, a Szlákó házaspár, Angéla és József is a kezdetektől pártfogolták a Zsebszínházat, így ők ketten Juhász Raffael zongorakíséretében néhány dallal örvendeztették meg a közönséget. A Zsebszínház Kisegyüttese tíz éve áll a Találkozások hátterében, miként mindig, most is kivette részét a műsorból. A Zsebszínház jubileuma alkalmából sok gratuláció érkezett, Cirkl Rudolf pedig egy festményét ajándékozta a társulatnak. Tekintettel, hogy az idei esztendő a Zsebszínházban a Könyvkiadók és szerzőik éve, minden vendégként megjelenő kiadó egy képzőművészeti alkotást kapott ajándékba, így most Fekete J. József Nebojša Šešum képzőművész alkotását adta át Beszédes Istvánnak, a zEtna Kiadó vezetőjének. А rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács és a Lila’s könyvkereskedés támogatta.

A Zsebszínház decemberben is ünnepel – vélhetően hasonló szerény, de büszke módon – a 200. Találkozásokkal zárja a 2015-ös esztendőt.