2024. május 2., csütörtök

A Hazafiak a legjobb előadás

Az Urbán András rendezte produkciót hamarosan Szabadkán is láthatjuk

Az Urbán András rendezte Hazafiak című előadás érdemelte ki a 2014/2015-ös évad repertoáron lévő legjobb előadásának járó díját a belgrádi Nemzeti Színház születésnapján megtartott ünnepségen. Az október 30-án bemutatott előadást a premier napján is tapsviharral üdvözölte a közönség, s a kritikusok is pozitívan szóltak róla.

„Az előadás az igazság és a sorsszerűség erejével hat. Lendületes, energikus és magában hordozza az önmeghatározás erejét, saját rendszert hoz létre, ritmusában ott lüktet a világos gondolatok szépsége. Felszabadít a sajnálat, az önsajnálat és az önsajnálattal való szembesülés miatti félelem terhe alól. Erőteljes, bátor, hangos, offenzív és esztétikus” (Borka Pavićević).

„Az Urbán-féle Hazafiak felkavaróan jó. Az előadás a belgrádi Nemzeti Színházban az üres, csupán szólamokból építkező hazafiasság, a politikai egoizmus és kaméleon-viselkedés elleni tiltakozás formájában „lobbant lángra”. A színház ez esetben az igazság nélkülözhetetlen tere, a népet a feneketlen mélységbe taszító vezérek mindenütt jelenlevő hazugságainak leleplezésére szolgál.” (Ana Tasić)

„Az előadás egyik legnagyobb meglepetése, hogy Urbán András alig provokatívabb, mint maga a felhasznált anyag. Sterija szövege könyörtelen kritika a nacionalizmusról, és olyannyira ostorozza saját népét, hogy az ostorozásra termett Urbán András egyenesen lubickol benne.” (Lénárd Róbert)

A Jovan Sterija Popović műve alapján készült produkciót Szabadkán is láthatjuk majd a Desiré Central Station színházi fesztivál keretében december 4-én 19 órakor a Jadran színpadon.