2024. május 7., kedd

A XVIII. századi megújulás aktualitása

Hiánypótló könyvet mutatott be a Keresztény Értelmiségi Kör

Msgr. dr. Tóth Tamás pápai káplán és egyháztörténész, a római Pápai Magyar Intézet rektora könyvét mutatta be kedden este a Keresztény Értelmiségi Kör a Szabadkai Városi Könyvtárban. A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása Patachich Gábor és Patachich Ádám érsekek idején (1733–1784) című kötetet ft. dr. Orcsik Károly és msgr. Stjepan Beretić püspöki helynök méltatta. Mindkét elemező külön értékelte a szerző alaposságát és precizitását, valamint mindazt a lehetőséget, amely a feldolgozott téma további kutatását teszi lehetővé. Dr. Orcsik Károly a mű különlegességeként emelte ki azokat a történelmi tényeket, amelyeket a szerző kutatott fel és tett elsőként nyilvánossá. A ma Szerbiához tartozó terület történelmi fejlődését meghatározó két, horvát nemzetiségű érsek életének és tevékenységének pontos feltárását külön is kiemelte Stjepan Beretić.

A Szabadkai Egyházmegye püspöki helynöke arról is szólt, hogy az érsekek megújító munkája a mai napig érzékelhető ezen a vidéken. Az értékelők szerint hiánypótló mű született a Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye török idők utáni megújulásról, és egyetértettek abban: Tóth Tamás monográfiája tudományos alaposságú munka, de a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is számot tarthat. Az ugyancsak elhangzott az esten, hogy a kötetből egyértelműen kiderül: a török hódoltságot követően a Magyar Katolikus Egyháznak meghatározóan kiemelkedő szerepe volt a magyar társadalmi, irodalmi, kulturális és oktatási megújulásban és ennek a megújításnak köszönhető az, hogy egy nagyon sokszínű és nagyon gazdag kultúra alakult ki itt a Bácskában.

A könyvbemutató közönsége kérdéseivel leginkább a kötet elkészítése és a kutatómunka módszerére volt kíváncsi, illetve többen meg is vásárolták a korszak-meghatározó, különlegesen szép kiállású könyvet. Az est folyamán Tóth Tamás sokrétű, adatgazdag és hiánypótló művéből a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium tanulói olvastak fel részleteket. A nagy érdeklődéssel kísért könyvbemutató jó hangulatú, barátkozós agapéval zárult a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében.