2024. május 4., szombat

Kalóz lesz a Zombori Rádió?

A Magánosítási Ügynökség október 30-án csődeljárást kezdeményezett a zombori Gazdasági Bíróságon a Zombori Rádióval szemben. Másnap a rádió összes alkalmazottjának megszűnt a munkaviszonya, ugyanakkor a rádió helyiségeit elfoglalta az új „bérlő”, Goran Medić, a város közismert „médiakalóza”. Erre vonatkozóan a SOinfo.org hírportálhoz juttattak el (vélhetően az egykori alkalmazottak, vagy egyikőjük) egy átiratot, amelyben részletesen olvasható az utóbbi események története.

A Zombori Rádió október 26-áig privatizációs eljárás alatt állt. Akkor az ügynökség megszüntette az eljárást, mert a törvényes határidőig, idén július elsejéig nem került meghirdetésre a rádió tőkéjének árverezése, illetve a részvénytársaság, mármint a Zombori Rádió nem ruházta át vagyonát az alkalmazottakra, amit kormányrendelet írt elő. Arról már írtunk lapunkban, hogy árverésre azért nem került sor, mert a rádió adósságainak összege meghaladta a vagyonának összegét.

Az 1972-től folyamatosan működő, regionális hullámhosszal rendelkező elektronikus médiumban végül már csak hatan maradtak állandó munkaviszonyban, és mindannyian a szociális programot választották, kérelmükről a Magánosítási Ügynökség szerint folyamatban van a döntéshozatal. Ugyancsak az ügynökségtől származó információ, hogy a Zombori Rádió megvásárlására egyetlen érdeklődő se jelentkezett, így ez a médiaház gyakorlatilag megszűnt. Viszont mégsem.

A csődeljárás kezdeményezésével előállt joghézagot kihasználta a közismert zombori „médiakalóz”, Goran Medić, a hódsági Blu Rádió tulajdonosa, és még a csőd meghirdetése előtt bérbe vette a Zombori Rádió által használt helyiségeket, amelyekért egyébként a rádió soha nem fizetett bérleti díjat az önkormányzatnak, azzal, hogy ott tudósítói irodákat kíván nyitni. Hogy kinek és milyen jellegűt, egyelőre nem tudni.

Érdekes, hogy az állami tőkebiztos, Bojan Đurović a VRT-nek adott telefonos nyilatkozatában azt mondta, az új bérlő a rádió helyiségeit vette birtokba, és csupán felügyeli az ott található fölszerelést – hiszen a berendezések a termekben találhatók – amelyeknek a csődeljárás során történő eladásából befolyt összegből (a fölszerelés már régen amortizálódott, gyakorlatilag értéktelen) a hitelezőknek törlesztenek.

Csakhogy a bérlő nem csupán „őrzi”, hanem a rádió egykori munkatársai szerint használja, és műsort sugároz a berendezésekkel. Siniša Stričević, a rádió újságírója szerint az állami tulajdon klasszikus bitorlásáról van szó, hiszen a terembérlő használja a stúdiófölszerelést, a leadót, és gyakorlatilag átvette a Zombori Rádió műsorát, pontosabban hullámhosszát. Miként Stričevićtől hallottuk, a rádió legnagyobb hitelezői az alkalmazottak, akik 2014 januárjában kaptak utoljára minimálbért, és 2011-től nincs egészségbiztosításuk. Szerinte jelenleg nemcsak az állami vagyon bitorlásáról van szó, hanem Medić kisajátította a kisebbségi tájékoztatás médiafelületét is, amivel megszűnt a magyar, horvát, bunyevác, roma tájékoztatás, és nem készülnek műsorok például a fogyatékkal élők célcsoportjának, amiben élen járt a Zombori Rádió, és egyebek közt utcára kerültek a helyi zenede hangtechnikaszakos hallgatói, akik a stúdiókban tartották a gyakorlati órákat.

A Zombori Rádió frekvenciaengedélye egyébként december 16-án lejár.

A rádió helyiségeinek új bérlője közel egy évtizede van jelen a zombori médiaporondon. Éveken át, 2012-ig BB Rádió elnevezéssel kalózrádiót működtetett, ami miatt számos bűnvádi följelentést tettek ellene, aminek a vége az illegális rádió bezárása lett, és a hatóság elkobozta a sugárzáshoz szükséges berendezéseit. Ezt követően saját kezére játszotta a kiválóan működő, helyi Spektar televíziót, amit villámgyorsan tönkretett. Keze alatt szűnt meg a Glas naroda hetilap is. A hódsági Blu Rádió alapítója az Avalon Kft., amely 2015-ben bejegyezte a korábban bezárt BB-rádiót is, nem dicsekedhet komoly gazdasági háttérrel, ügyviteli számlája több mint 1100 napja zárolva van.