2024. május 2., csütörtök

Hirtelen szívhalál – a gyors és szakszerű beavatkozás életet menthet

A hirtelen szívhalál a vezető elhalálozási okok közé tartozik Európában. A szívműködés és a vérkeringés hirtelen leállásának számos magyarázata lehet, szívbetegeknél, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat. A tragédiát leggyakrabban a koszorúér-betegség, szívbillentyűhibák, bizonyos öröklődő szívbetegségek, szívizombetegségek, illetve szívritmuszavar idézi elő, ám számos esetben nem lehet előre számítani a bekövetkeztére, mivel ismert szívbetegség nélkül is kiválthatja stressz, fizikai megterhelés vagy egyéb provokáló tényezők.

Ezek az okok leginkább az idősebb populációt terhelik. A fiatalabbaknál a hirtelen szívleállás gyakran nem kardiológiai eredetű, pl. mérgezéseknél, fulladásoknál, baleseteknél stb. Magyarán, a hirtelen szívhalál nem egyetlen betegség elnevezése, hanem több lehetséges kórfolyamat legsúlyosabb szövődménye.

A szívhalál gyakran kiszámíthatatlan, minden előjel nélkül következik be, és igencsak dramatikus a környezetnek, mivel gyakran hirtelen eszméletvesztés formájában nyilvánul meg. Ilyenkor viszont rendkívül fontos, hogy megőrizzük a hidegvérünket, és ezáltal idejében cselekedni tudjunk. Ilyenkor minden perc számít!

Statisztikai adatok szerint a keringésleállásoknak mintegy az 55 százaléka egészségügyi intézményeken kívül következik be. Ezért a laikusok alapszintű újraélesztésre (angolul basic life support vagy BLS) való kiképzése kifejezett fontosságú lenne, az egészségügyi személyzet megérkezéséig ugyanis az azonnal megkezdett és fenntartott BLS jelentősen csökkenti az elhalálozási arányt. A fiatalabb generációk abból a szempontból szerencsésebbeknek mondhatók, hogy manapság már gyakran részt vehetnek számos olyan tanfolyamon, ahol az újraélesztésről hallanak és tanulnak (iskolákban, autóiskolában), illetve az interneten is sok hasznos és a gyakorlatban is bevethető információhoz juthatnak.

Az Európai Újraélesztési Tanács (angolul European Resuscitation Council vagy ERC) külön súlyt helyez a gyors cselekvés fontosságára. Ez laikusok mind szélesebb rétegének a képzésével érhető el, beleértve a segítséget hívó laikus és a hívást fogadó diszpécser együttműködésének a fejlesztését is.

A legyengült (kompromittált) szívműködésnek lehetnek előjelei

A tragédia bekövetkezte előtt bizonyos tünetek figyelmeztetőek lehetnek: újabb eredetű fáradékonyság, gyakori, megterhelés után jelentkező légszomj, szegycsonttáji fájdalom, toroktáji, akár enyhe, pár perces nyomó, szorító fájdalom, lábdagadás. Ezek a panaszok sok akut betegség velejárói lehetnek, de a krónikus szívbetegeknél gyakran állandóan jelen vannak. Ebből az okból kifolyólag kritikusan kell őket felmérni, legjobb szakemberre bízni, azaz orvoshoz fordulni. Külön kiemelném, hogy abban az esetben, ha a fent felsorolt tünetek igen intenzívek és hirtelen jellenek meg, a beteget nem szabad kitenni semmilyen fizikai megterhelésnek (akár már a séta is provokáló tényező lehet),  ilyenkor a szakembert házhoz ajánlott hívni!

Mit tehetünk, ha a szívleállás bekövetkezik?

A szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés. A szívhalált követő 10. percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása. A 10. perc után pedig már sajnos minimális az életben maradás esélye. Mivel a bejelentéstől a mentőszolgálat kiérkezéséig általában 5-8 perc telik el, a szívleállást szenvedő személy túlélési esélyei nagyban a környezetében lévő személyek higgadtságától és talpraesettségétől függ.

Ilyen esetekben a következő lépéseket szükséges megtenni.

Ezután újabb 30 mellkaslenyomás következik, majd 2 befújás. Ez a ciklus egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig  (eszmélethez térés, normális légzés megindulása) vagy a szaksegítség megérkezéséig folytatandó.

3. Automata külső defibrillátorok (AED) – a nyugati országokban már nagyban alkalmazzák. Az AED egy olyan nyilvános   helyeken szabadon hozzáférhető defibrillátor, mely a mellkasra helyezett 2 tapadóelektródán keresztül képes automata módon felismerni a sokkterápiát igénylő ritmust, és képes a sokk leadására is. Mindemellett a készülék alapvetően fontos szerepe, hogy hang és egyértelmű jelek segítségével irányítani képes a laikus újraélesztőt az alapszintű újraélesztési tevékenység elvégzésében.

 Megelőzhető a tragédia

Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint egy nehéz helyzetet visszafordítani, ahol a lehetőségek egyébként is igen szűkösek. Éppen ezért különösen fontos, hogy azok, akiknél a családban már előfordult hirtelen haláleset, illetve nagyobb fizikai vagy pszichés stressznek és terhelésnek vannak kitéve, időnként akkor is vegyenek részt szív- és érrendszeri szűrővizsgálaton, ha egyébként panaszmentesek.

Ugyanígy, mint már szó volt róla, fontos felfigyelni a sokszor jelentéktelennek tűnő panaszokra is, mint például a fáradékonyság, a korábbinál nehezebb teljesítőképesség, mellkasfájdalmak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy idejében orvoshoz forduljunk.
A genetika nem minden, és a fiatalabb személyek, akik pozitív családi hátérrel rendelkeznek, ne keseredjenek el, mivel a helyes életmód nagyon gyakran háttérbe szorítja a genetikai prediszpozíciót. Nagyon fontos a mérsékelt testmozgás (napi legalább 30 perc séta, kerékpározás, kocogás, úszás), ami kondícióban tartja a szív- és érrendszerünket, és a felesleges testtömeget is csökkenti. Ugyanakkor  a helyes táplálkozásra is nagy súlyt kell helyezni: kevés sóval és állati zsiradékkal készítsük el ételeinket, lehetőségeinkhez mérten minél több gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasszunk. Akik pedig állandó terápiával rendelkeznek, szedjék azt rendszeresen, illetve jelentkezzenek orvosuknál ellenőrzésekre.