2024. május 5., vasárnap
KATONAI NYUGDÍJASOK SZAKSZERVEZETE

Az ígért nyugdíj-kiegyenlítés nem elegendő!

Mint már hírül adtuk, a szerb kormány október végén döntött arról, hogy rendkívüli összehangolás során a katonai nyugdíjasoknak visszamenőleg, 2008 januárjától 11,06 százalékkal növelik járandóságukat (ebbe beleszámolták a rendes, 4,21 százalékos növelést is), és a lemaradást januártól kezdve egyszeri kifizetéssel rendezik. Ez azt jelenti, hogy az érintettek személyenként átlag 305.000 dinárra számíthattak volna. A kormány részéről a kifizetésnek egyetlen feltétele az volt, hogy a nyugdíjasok álljanak el korábbi követeléseiktől, és vonják vissza beindított bírósági pereiket.

A katonai nyugdíjasok szakszervezeti vezetői ezzel nincsenek megelégedve, ezért az Alkotmánybíróságtól a kormánydöntés alkotmányosságának megállapítását követelik. Szerintük a szóban forgó célcsoportot az ország sokkal nagyobb összeggel károsította meg az elmúlt években. Úgy számolnak, hogy nem 11,06 százalékos különbözet jár, hanem 42,1 százalékos.

– A megkárosított nyugdíjasoknak és örököseiknek felszólítása, hogy peren kívüli elájárásban egyezzenek ki a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantsági Biztosítási Alappal nem más, mint egszerű átverés – áll a szakszervezeti vezetők közleményében.

Mint kifejtik, ha az érintettek bedőlnek a kormányjavaslatnak, akkor az őket megillető összeg 70 százalékáról mondanak le, mert sem a bírósági költségeket, sem a késedelmi kamatot nem kapják meg, és lehet, hogy új nyugdíjvégzést sem kapnak, így a jövőben a 4,21 százalékos nyugdíjemelés sem illeti meg őket.

Korábban Dušan Vujović pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az államnak a katanai nyugdíjasok hátralékának kifizetése mintegy 10–15 milliárd dinárjába került.