2024. május 4., szombat

A Török Áramlat is „befagy”

Oroszország gazdasági szankciókkal válaszol – A turisztikai együttműködés is megszűnik

Oroszország gazdasági szankciókat dolgoz ki Törökország ellen, válaszul arra, hogy a török légierő lelőtt egy Szu–24-es orosz katonai repülőgépet a szíriai határnál – jelentette be Dmitrij Medvegyev kormányfő Moszkvában. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű építését is befagyaszthatják vagy leállíthatják.

A kormány utasítást kapott, hogy két napon belül dolgozza ki a gazdasági és humanitárius területet érintő, meghatározatlan időre szóló ellenintézkedések rendszerét. A szankciók érinthetik a beruházásokat, a foglalkoztatást, az idegenforgalmat, a légi közlekedést, az élelmiszeripari termékek kereskedelmét, valamint a kultúrát.

Oroszország megszakítja a turisztikai együttműködést Törökországgal – jelentette be Oleg Szafonov, az orosz állami turisztikai hivatal (Roszturizm) vezetője, akinek becslése szerint Törökországot évente nagyjából 10 milliárd dolláros veszteség éri, ha az orosz turisták áradata megszűnik. Tavaly 4,4 millió orosz turista pihent Törökországban, ennél több látogató csak Németországból érkezett.

Ezzel szinte párhuzamosan az orosz külügyminisztérium terrorveszélyre hivatkozva felszólította a Törökországban tartózkodó állampolgárait, hogy térjenek vissza Oroszországba. Vitalij Vancev, a moszkvai Vnukovo repülőtér igazgatótanácsának elnöke meg azt mondta, a török piac várhatóan a jövő héten bezárul az orosz légitársaságok előtt.