2024. május 4., szombat

A költségvetés újraelosztására fókuszáltak

A tegnapi Topolya községi képviselő-testületi ülésen

A 2015. évi községi költségvetés újraelosztásáról, a Topolya község 2015 és 2020 közötti, Fenntartható Fejlesztési Stratégiát illető Cselekvési Terv elfogadásáról, a község Közvetítő Központjának alapításáról szóló határozati javaslat, továbbá a Topolya Község Múzeuma alapszabály-módosításának jóváhagyásáról szóló végzésjavaslat váltotta ki a tegnapi községi képviselő-testületi ülés 23 napirendje közül a 4 legélénkebb vitát. Plohl Edvin, a községi képviselő-testület elnöke is a fentebb sorolt 4 pontot emelte ki:

A költségvetés újraelosztásáról Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője számolt be (Szabó Anikó felvétele)

A költségvetés újraelosztásáról Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője számolt be (Szabó Anikó felvétele)

– A községi közvetítő központ alapítása nem jár külön költséggel, ami a költségvetést illeti. A közvetítő központ a községi közigazgatáson belül alakul, annak keretében működik, biztosítottak rá a helyiségek, a munkatársak. Jelenleg 3 közvetítő működik a község területén, és minden jogi személy és egyén jelentkezhet a térítésmentes jogi szolgálatok nyújtására – fogalmazott a kkt-elnök. Hangsúlyozta: a világban egyre elterjedtebb az ily módon kivitelezett, különböző peres ügyek esetén gyakorolt közvetítésvállalás, ahol a közvetítők arra fókuszálnak: a perben állók érdeke a lehető legnagyobb mértékben képviselve legyen.

– A helyi önkormányzatokról szóló törvény előirányozza, hogy a községi képviselő-testületnek meg kell hoznia a községi fejlesztési programokat, stratégiákat. A szóban forgó stratégia az Exchange 4-gyel összhangban valósul meg, és a szerbiai városok állandó konferenciájának a segítségével készült el, az Egyesült Nemzetek Szervezetének programjaival összhangban, arra támaszkodva. A jövőben szeretnénk egy olyan községet, amelyben a vállalkozások, az ipar és a mezőgazdaság is magas fejlettségi szinten van – emelte ki Plohl az ülésszak befejeztét követően lapunknak nyilatkozva. A kkt-ülésen a cselekvési tervet Balassa Endre, a stratégiát kidolgozó munkacsoport vezetője ismertette. Beszámolóját az eseményen jelen lévő Zoran Krtinić, a Városok és Községek Állandó Konferenciájának a képviselője is követte. Az ülésen, amelynek napirendjén szerepeltek még pl. iskolaszéki tagok, valamint a Községi Választási Bizottság állandó összetétele elnökének felmentéséről és kinevezéséről szóló határozati javaslatok is, a testület a községi költségvetés újraelosztására is fókuszált. A vonatkozó napirendi pont kapcsán az kkt-ülésen Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője tartott bevezetőt, kiemelte:

– Ez a 3. költségvetési módosítás az idén. Fő okai, hogy a 40 millió dinár, amely hosszú lejáratú kölcsönre lett tervezve, nem lett realizálva a község által, nem volt rá szükség. Erre tekinthetünk úgy is, mint egy bizonyos fokú pénzspórolásra. A spórolás abból származtatható, hogy a hotelt kevesebb összegért tudtuk megvásárolni, mint azt első ízben gondoltuk. Ez az összeg egyelőre a folyó költségvetési tartalékba van elhelyezve, ami azt jelenti, hogy átvisszük a következő évre, és a következő évi költségvetéssel meg lesz határozva, milyen célokra fogjuk használni. A másik okot az állami revíziós intézmény által elvégzett revíziós jelentés alapján történő kiigazítások képezik. (…) A jelenlegi keret 984 millió dinár, 40 millióval csökkentett az előző költségvetési kerethez képest. Ha ehhez hozzáadjuk a tavalyi évből áthozott összeget, akkor gyakorlatilag 1 137 500 000 dinárt tesz ki a költségvetési keret – fogalmazott Fekete Ildikó. Kiemelte: két új kiadást, beruházást tervez még önkormányzatunk az idén, a Csáki Lajos iskola tormaterme tetőszerkezetének a rendbehozatalát 4,5 millió értékben, továbbá az egészségház keretén belül műtőasztal-beszerzésre nyílhat még lehetőség 82 700 dinár értékben. A beruházások megvalósítása a hivatali autók eladásából származó összegből származik majd.

Plohl Edvin kiemelt jelentőségűnek ítélte a Topolya Község Múzeuma alapszabály-módosításának jóváhagyásáról szóló végzésjavaslatot, annak elfogadását is, mely értelmében a jövőben az MNT az intézmény feletti alapítói jogok 50 %-ával bír.