2024. május 5., vasárnap

Rakétákat lőttek ki az ENSZ egyik békefenntartó táborára Maliban

Rakétákat lőttek ki ismeretlenek szombat hajnalban az ENSZ egyik békefenntartó táborára Mali északi részén. Két guineai békefenntartó és egy szerződéses alkalmazott meghalt - közölte a helyi ENSZ-misszió (MINUSMA).

A támadók a Kidal városban lévő táborra lőtték ki a négy vagy öt rakétát, amelyek a halálos áldozatokon túl 14 ember sebesülését okozták, köztük négynek az állapota súlyos - mondta a MINUSMA szóvivője.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, meg akarták dönteni a központi kormányzatot is. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradó francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A legutóbbi erőszakcselekmények egyike volt, amikor november 20-án lázadók megtámadtak egy luxusszállodát a mali fővárosban, Bamakóban, túszokat ejtettek, és végül 20 ember életét vesztette. A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet közölte, hogy embereik és a Massina Felszabadítási Front állt a támadás mögött. Kedden pedig egy robbanószerkezet ölt meg egy polgári ENSZ-alkalmazottat Timbuktutól mintegy 25 kilométerre nyugatra.