2024. május 19., vasárnap

A versek rajzokat és dalokat ihlettek

Összművészeti est keretében zajlott Csík Mónika: Miféle zergetoll? című kötetének bemutatója

Csütörtökön este a szabadkai Klein House Art Galleryben a Szab-way Színházi Szervezet harmadik összművészeti estjére került sor, amelyen Csík Mónika: Miféle zergetoll? című legújabb verseskötetének bemutatója zajlott. A kötet a zEtna gondozásában jelent meg, így az esten részt vett Beszédes István, a zEtna kiadó vezetője is. A rendezvényen a Széchenyi István Általános Iskola tanulóinak azon rajzait is kiállították, amelyeket Csík Mónika kötete ihletett. A tanulókkal Blaskó Árpád és Süli Szilvia tanárok foglalkoztak. Az esten Petrás Teodóra tanárnő felkérésére hat tanuló olvasott fel verseket, őket videókivetítőn láthattuk, míg élőben Csernik Bertalan és Mezei Sára szavalt.

A zenei élményről a Moser Roth zenekar, azaz Pálfi Ervin, Garai Róbert, Hajdú Tamás, Pámer Csilla és Berta Csongor gondoskodott, Pámer Csilla és Hajdú Tamás pedig verseket is mondott. Az est videófelelőse Baráth Attila volt, a kivetítőn megjelentek a kötetet illusztráló Péter László grafikusművész alkotásai is. Az est házigazdájaként Bíró Tímea beszélgetett Csík Mónikával. A szerző egyebek között elmondta, hogyan kezdett el gyermekverseket írni és milyen körülmények között szeret alkotni:

– A Magyarkanizsai Írótábornak minden évben van egy izgalmas programpontja, amely során vendégírók tartanak rendhagyó irodalomórákat környékbeli iskolásoknak. Első alkalommal, amikor odakerültem, alsós kisdiákokból állt az osztályom és azzal szembesültem, hogy nem lesz elég csak szövegelni, fel is kellene valamit olvasni. Mivel nem volt gyerekekhez szóló írásom, így fél órával a kezdés előtt félrevonultam és összehoztam az első nyolcsorosomat, ami Mákvihar címmel utólag kötetadó vers is lett. Akik ugyanis hallották, buzdítottak, hogy folytassam, így végül kötetnyi vers szaporodott össze. Otthon van egy kedvenc írósarkom, oda húzódok be, amikor bármit írok. Ennek elengedhetetlen kelléke egy nagy, sárga, cicamintás bögre, amit teletöltök teával vagy kávéval, és ahogy fogy a bögre tartalma, úgy zajlik az írás. Amikor még papírra írtam, kis rajzocskával kezdtem, egy kis virágot rajzoltam a lap csücskébe, hogy ez legyen a vers arca, merthogy annak is kell valami, amivel a Napba nézhet. Ez a kis virág jókedvcsináló gyanánt indítja meg az írást. A gépelésnél pici kép, applikáció vette át rajzolt virág helyét – hallottuk Csík Mónikától, akinek az est folyamán korábbi köteteiről, a Mákviharról és a Pópopó és Totykáról is szó esett. Az Electe civil szervezetnek köszönhetően négy kamerával sikerült felvenni a rendezvényt.