2024. május 4., szombat
párizsi klímacsúcs

Washington nem akar jogilag kötelező érvényű megállapodást

Áder János: Súlyos következményekkel járhat a felelőtlen magatartás

A döntéshozók erkölcsi felelősségéről beszélt Áder János a párizsi klímacsúcs első napján. A magyar államfő egyúttal a klímaváltozás civilizációt veszélyeztető hatásainak megelőzésére szólított fel. Szerinte: ha az emberiség nem változtat a mostani „felelőtlen" magatartásán, akkor súlyos következmények jöhetnek: például pusztító természeti katasztrófák, éhínség, migráció, és háborúk. 

November 30-án vette kezdetét az ENSZ 21. klímakonferenciája Párizsban. Az amerikai elnök, nem sokkal Párizsba érkezése után, a november 13-i terrortámadások egyik helyszínére indult. Barack Obama vendéglátójával, Francois Hollande francia elnökkel együtt helyezett el virágot a Bataclan koncertteremnél, ahol 89 embert mészároltak le iszlamista merénylők.

A klímacsúcs előestéjén az Eiffel-torony virtuális erdővé változott egy fényinstallációnak köszönhetően. A művész az erdők védelmére akarta felhívni a figyelmet.

A francia államfő, aki személyesen fogadta a csaknem 150 ország állam-, illetve kormányfőjét a találkozó előtt, megkongatta a vészharangot. Francois Hollande értésre adta: azt szeretné, ha egyetemes és kötelező érvényű globális klímavédelmi egyezmény születne a klímavédelmi konferencián, amelyen szerinte a Föld jövője dől el.

A német kancellár szerint erre jó esély van. Angela Merkel azt nyilatkozta, hogy hosszú idő után most először esély van arra, hogy elérjük a célunkat: a megállapodást. Putyin orosz elnök is azt hangsúlyozta, hogy jogilag kötelező megállapodást szeretne.

Hszi Csin-ping kínai elnök arra figyelmeztette a gazdag országokat, hogy teljesíteniük kell a fejlődő országok pénzügyi támogatására vállalt ígéretüket.

Az amerikai elnök elismerte, hogy az Egyesült Államoknak szerepe volt a globális felmelegedésben. Barack Obama kijelentette: országa kész cselekedni. Külügyminisztere, John Kerry viszont már előzőleg jelezte, hogy Washington nem szeretne jogilag kötelező érvényű megállapodást.

A 195 ország részvételével december 11-ig tartó találkozó célja, hogy globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. A megállapodás az öt év múlva lejáró kiotói egyezményt válthatja fel.