2024. május 7., kedd

Csökken a Szerbiába érkező menekültek száma

Tegnapelőtt négyezren, tegnap ezren regisztráltak – Minden migránsoknak nyújtott segítség a lakosságnak nyújtott segítség is egyben – mondta Aleksandar Vulin

A Šid melletti adaševci ideiglenes befogadó központba látogatott tegnap Aleksandar Vulin foglalkoztatás-ügyi miniszter a Szerbiai Caritas képviselőivel, a jótékonysági szervezet küldöttségét msgr. mr. Stanislav Hočevar belgrádi katolikus érsek-metropolita vezette. A Caritas az eddigiekben mintegy másfél millió eurót fordított a migránsok megsegítésére.

Mint arról Vulin beszámolt, ennek az összegnek több mint egyharmadát költötték eddig el, s a fennmaradó részt is a területünkön használják majd fel a migránsok ellátására.

Minden migránsoknak nyújtott támogatás a lakosságnak nyújtott támogatásként értelmezendő – közölte a tárcavezető.

Mint mondta, minden egyes eurót tisztálkodási csomagok, élelem, esőkabátok és egyéb szükséges felszerelés beszerzésére fordítottak. Mivel a pénzt itthon költötték el, hazai kereskedőknek fizettek belőle, a támogatás nemcsak a migránsok szempontjából bizonyul fontosnak, hanem a hazai piac szempontjából is, tette hozzá Vulin.

Köszönetet mondott a Caritas szervezetnek és azon tagjainak, akik önfeláldozóan végeznek önkéntes munkát a befogadó központban egyrészt az elvégzett munkáért, másrészt pedig azért, hogy mindig könnyen, zökkenőmentesen zajlottak az egyeztetések és így gyors megoldások születhettek a problémákra.

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

SOK HELYRŐL ÉRKEZIK SEGÍTSÉG

Az egész világból érkezik a segítség, elsősorban azonban az Európai Unióból – számolt be a miniszter. Az eddigiekben 9,8 millió eurót sikerült begyűjteni a bilaterális kapcsolatok révén, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jóvoltából, az Európa Tanács 2,3 millió eurót juttatott hazánkba, a norvég kormány 3,7 millió euróval, Japán 1,2 millió euróval támogatta Szerbiát, de Nagy-Britanniából és más országokból is érkezett jelentős segítség. Mint mondta, a szerb kormány hálával tartozik minden nemkormányzati szervezetnek is.

A várható támogatási összegekről szólva kifejtette, hogy az Európai Bizottság 14,7 millió eurós dotációt helyezett kilátásba, az új IPA-projektumciklus pedig 16,5 millió eurós keretet szavatol e célokra.

Tegnapig Szerbián csaknem félmillió menekült és migráns haladt át, közölte a tárcavezető, tegnapelőtt még 4000 személyt regisztráltak, tegnap azonban már csupán mintegy 1000 embert vettek hazánkban nyilvántartásba.

BÉKÉT TEREMTENI, INTEGRÁLNI

Stanislav Hočevar azt mondta, örömmel tölti el, hogy az adaševci befogadó központban járhat, és hogy a Caritas révén segítséget nyújthat az embereknek. Mint mondta, a Caritas folyamatosan figyelemmel kíséri a menekülthelyzet alakulását, és szeretnének minél behatóbban megismerkedni az egyes specifikus esetekkel.

Örömömre szolgál, hogy megfelelő figyelmet szentelnek a menekülteknek, akik meg tudják őrizni emberi méltóságukat. A nemzetközi Caritas tagszervezeteként mi is arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk a béke mielőbbi megteremtéséhez ott, ahonnan a menekülteknek ma útra kell indulniuk. Az is célunk, hogy megfelelőképpen integrálódjanak azok, akik már el kellett, hogy hagyják otthonaikat abban az új környezetben, ahol új életet kell kezdeniük – mondta el Hočevar, aki hozzátette, mindez a jótékonysági szervezet működésének tágabb értelemben vett jelentőségét tükrözi.

Az érsek kifejtette, hogy továbbra is szorosan együtt kívánnak működni az állami intézményekkel, különösen pedig az illetékes minisztériummal annak érdekében, hogy a jövőben is gyors és célszerű segítséget nyújthassanak a rászorulóknak.