2024. május 2., csütörtök

Mázsás teher kis vállakon

Az elsős kisdiákoknak testsúlyuk egynegyedét kell cipelniük – Több könyvnek kell az iskolatáskába kerülnie, mint ahány tanóra van aznap
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Öt kilogrammos iskolatáskát jelent 5 tantárgy tanfelszerelése az elsős kisdiákok számára. Két különböző iskolába járó elsős kislány iskolatáskáját mértük meg, s mindkettőnél azt láttuk, hogy ha egy átlagos testsúlyú elsős gyermeket veszünk alapul, akkor azokon a napokon, amikor a gyerekeknek 5 tanórájuk van, a testsúlyuk egynegyedét kell cipelniük a hátukon, holott az egészségügyi világszervezet ajánlása szerint a gyerekek testsúlyának 10 százalékát nem haladhatná meg a – hangsúlyozzuk: telepakolt – iskolatáska súlya.

Az egyik kisdiáknak a szülei a lehető legkönnyebb iskolatáskát vették meg, üresen 0,9 kg. Ez duzzad 5 kilósra amikor öt tantárgy kelléke kerül bele, s ez csak a tankönyveket, füzeteket és a tolltartót jelenti. Ezt kellene egy 21 kilogrammos kislánynak a hátán cipelnie, ha a szülők nem kísérnék el az iskolába és nem vinnék helyette. Ugyanis a szülők – nem csak az említett kislányé – ha csak tehetik, próbálják levenni így a gyerek válláról a terhet, szó szerint, hiszen akár több utcát is kellene gyalogolniuk így, ráadásul ilyen súly alatt nem kizárt, hogy meginoghatnak, könnyen el is eshetnek a kis elsősök.

Egy másik elsős kislány táskájába 6 füzet, 6 könyv és a tolltartó kerül azon a napon, amikor öt tanórája van.

Ez így 4,30 kilogramm, de ehhez jön még hozzá pluszban a fél literes vizespalack és az uzsonna, valamint az olyan egyéb szükséges eszköz, mint a papírzsebkendő, nedves törlőkendő. Maga a tolltartó sem mondható könnyűnek, hiszen az az elvárás, hogy a ceruzán és a törlőgumin kívül legyen benne színesceruza- és filctollkészlet, vonalzó is. Talán megoldást jelenthetne, ha a tankönyveket az iskolában hagyhatnák, azonban a helyzet az, hogy a tankönyvek java része feladatgyűjtemény, munkafüzet, ezekben aktívan dolgoznak a diákok a tanórákon is és legtöbbször otthonra is ezekből kapnak házi feladatot.

S a cipekedési helyzet csak rosszabbodik a felsőbb osztályokban. Ugyanis megmértük egy negyedikes kislány táskáját is: 4 tantárgyra 9 könyvet és 5 füzetet kell bepakolni, plusz a háromrészes tolltartó, az ivóvíz és az uzsonna. Ez így 7 kilogrammos terhet jelent a 26 kilogrammos gyereken. Ha pedig tornaóra is van, akkor emellé társul (vagy kézben hordva vagy hozzákötve a táskához) még a tornazsák is a pólóval, nadrággal és a tornacipővel.

– Én viszem a táskát a gyerek helyett odafelé és visszafelé, és jó, hogy mi így meg tudjuk oldani, de mi van azokkal a diákokkal, akik gyalogolnak vagy buszoznak? Még nekem felnőttként is nehéz rendszeresen cipelni ekkora terhet, pedig direkt könnyű iskolatáskát választottunk, hogy a táska súlya ne járuljon sokban hozzá a tanszerek súlyához. Negyedik osztályra nagyobb iskolatáskát kellett vennünk, mert a felszerelést fizikailag egyszerűen lehetetlen beletenni abba a táskába, ami eddig volt – hallottuk az anyukától.

A tankönyvekről szóló új törvény ugyan előirányozza a tankönyvek oldalszámának és nagyságának felső határát, ám egyrészt ez majd csak az új tankönyvekre lehet jellemző, amelyek néhány év múlva kerülnek az iskolákba, másrészt ez csak ajánlás és nem kötelező érvényű kitétel a kiadók számára.