2024. május 5., vasárnap

Kezdődhet az aláírásgyűjtés Magyarország szavazati jogának megvonására

Jegyzékbe vette az Európai Bizottság azt az állampolgári kezdeményezést, amely arra szólítja fel az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét, hogy kezdeményezze Magyarországgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatti eljárás megindítását.

A brüsszeli bizottság hétfői közleménye szerint a biztosok testülete november 24-én vitatta meg a kezdeményezést, és arra a következtetésre jutott, hogy adottak a jegyzékbe vétel jogi előfeltételei. Tartalmi szempontból a biztosok nem vizsgálták a kezdeményezést.

A kezdeményezőknek most egy évük van arra, hogy összegyűjtsék az EU-országokban a szükséges számú, összesen egymillió aláírást. Ha a polgári kezdeményezés sikerrel zárul, azaz ha legalább hét uniós országban összegyűlik a megfelelő számú aláírás, akkor a bizottság elindíthatja a „hetes cikk szerinti eljárást”, amellyel megvonnák Magyarország szavazati jogát.

A Magyarország elleni eljárás kezdeményezői azt állítják, hogy 2010-es kormányra kerülése óta Orbán Viktor miniszterelnök számos antidemokratikus, idegengyűlölő és a jogállamiságnak ellentmondó intézkedést hozott. A kezdeményezők elfogadhatatlannak minősítették a menekültekkel szembeni magyar hatósági bánásmódot is.