2024. május 4., szombat
Desiré 2015

Nők és zene

Az Antikrisztus rövid története és a Rózsák című előadást láthatták a nézők vasárnap
Jelenet a belgrádi Bitef Színház előadásából    (Molnár Edvárd felvétele)

Jelenet a belgrádi Bitef Színház előadásából (Molnár Edvárd felvétele)

A Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station fesztivál második napján is két előadást tekinthetett meg a közönség. A teljesen más közegekből érkező produkciók között ezúttal akár párhuzamot is lehetett vonni: mindkét esetben nők játszották és a jelentős szerepet kapott a zene.

Az első előadásra a Kosztolányi Dezső Színházban került sor, itt a belgrádi Bitef Színház produkcióját Az Antikrisztus rövid történetét láthattuk Urbán András rendezésében. Az előadás egy színházi dialógus eredménye, Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés című műve alapján készült, pontosabban a Harmadik Beszélgetés – Az Antikrisztus története című filozófiai vitairatából, amelyben az író filozofikus elképzeléseit, látomásait taglalja az emberiség apokaliptikus jövőjéről. Az 1900-ból származó leírás a pravoszláv hagyományokból indul ki, és Szolovjov azt állítja, hogy a vallásokat az Antikrisztus egyesíti majd. Az előadást az élőzene jellemzi, emellett hangosan és érthetően mutat rá, mi válik a hitevesztett emberből, akit a düh, a gyűlölet, a kéjvágy, az anyagiasság, illetve az egyre inkább elburjánzó gonosz irányít.

A Bitef Színház az azonos nevű fesztivál színházaként jött létre. Az új, az avantgárd, a friss, a kísérleti, a szabad és a társadalmilag elkötelezett tartalom és forma jeles képviselője térségünkben. Nyitott minden típusú színpadi és elő-adóművészet iránt, szorosan kötődik a társadalmi-politikai valóságunkhoz. Az előadás szereplői: Borjanka Ljumović, Kiss Anikó, Ana Marković, Suzana Lukić és Daša Petković.

A második előadás Ukrajnából érkezett. A kijevi Dakh Daughters Rózsák című előadását Vlad Troickij rendezte, de ez a zenés produkció igazi kabarés koncerthangulatot is varázsolt a Jadran színpadon. A csupa nőkből álló csoport ún. freak showba invitálták a nézőket, felidézték a régi francia szalonok hangulatát, csakúgy, mint az ötvenes évek Amerikáját, végül pedig irány a tengerpart. A showtündérek a szerelemről, a szabadságról és a szépségről énekeltek, szövegeik klasszikus ukrán költők, írók tollából, népszerű slágerekből, valamint saját szerzeményeikből formálódtak szerves egésszé. A produkció folyamán tizenöt hangszert szólaltattak meg, a hangszereknél váltogatták egymást, zenéjük gyakran az ukrán népzenével egyesült. Az előadás végén az egyik szereplő megköszönte a lehetőséget, hogy egy remek közönség előtt léphettek fel Szerbiában. Mint mondta, Ukrajnában most ugyebár háborús helyzet uralkodik, de ha lenyugszanak a kedélyek, örömmel várnak bárkit gyönyörű országukba.

Ma 19 órától a Jadran színpadon az Újvidéki Színház Neoplanta című előadására kerül sor Urbán András rendezésében, míg 21 órától a Kosztolányi Dezső Színházban a budapesti Frenák Pál Társulat a Birdie című táncprodukciót adja elő. A Kortárs Galériában (Képzőművészeti Találkozó) zajló Desiré Akadémián még ma 15-től 18 óráig Boris Telečki tart pszichodráma foglalkozást.

Nyitókép: Jelenet a belgrádi Bitef Színház előadásából (Molnár Edvárd felvétele)