2024. május 9., csütörtök

Energiahatékony lett a Népkör

Az elvégzett szigetelési munkálatok nyomán 30 százalékos megtakarítást értek el – Palicson az idén 300 háztartás kapcsolódhat a szennyvízelvezető-hálózatra

Két olyan projektum megvalósítását tekintette meg kedden Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója, amelyekhez ez az intézmény biztosította a pénzt. Az egyik beruházás a Népkör Magyar Művelődési Központ épületét érintette, a cél pedig az energiahatékonyság növelése volt.

Malenković elmondta, az igazgatóság erre a célra 4,4 millió dinárt biztosított, a beruházás célja pedig az volt, hogy csökkenjenek a fűtés költségei, és az így fennmaradó pénzt a város a kulturális programok gazdagabbá tételére tudja fordítani. Aláhúzta: a tartományi kormány szilárdan elkötelezett az itt élő nemzeti közösségek kultúrájának megőrzésében.

Maglai Jenő polgármester kiemelte, az épület a város tulajdona, és a költségvetésben jelentős tételt jelentettek a fűtési költségek. Mint mondta, bizonyos munkálatokat a város finanszírozott, és reményét fejezte ki, hogy a tartományi kormánnyal közös beruházásnak köszönhetően a fűtési költségek kisebbek lesznek majd.

Bodrogi Béla, a Népkör főtitkára arról beszélt, hogy az idén 145 éves a Népkör, és nem is kaphatott volna szebb ajándékot.

– Ez az évforduló mellett még kiemelném, hogy december 17-én lesz 20 éve, hogy a Népkört felújították és átadták. Azóta csak karbantartási munkálatok történtek, beruházásra nem futotta. Most a tartományi kormánynak és a nagyberuházási igazgatóságnak köszönhetően a legfontosabb munkálatokat el tudtuk végezni. Megjavítottuk a tetőt, mivel a nagyterem felett több helyen is beázott, de egyúttal az energiahatékonyságot is növeltük. A tető ugyanis nem igazán volt szigetelve. Most 20 centis üveggyapottal és fóliával szigeteltük le. Ennek a hatása szinte azonnal érződött. A másik fontos beruházás az elavult 10-11 éves gázkazán cseréje. Ehelyett, két 47 kW-os modern kondenzációs gázkazánt szereltek fel, amelyek jóval hatékonyabbak. Több mint három hete befejeződött ez a munka, és már látszódik a számlákon, hogy a terveknek megfelelően 30 százalékos energiamegtakarítást értünk el – mondta Bodrogi.

A küldöttség megtekintette Palicson a Dubrovniki utcában folyó munkálatokat is. Itt a szennyvízelvezető-hálózat bővítése van folyamatban. A településen az idén már néhány fázisban bővítették a csatornahálózatot, több mint 25 millió dinárt fordítottak erre a célra. A jelenlegi beruházás tervezett értéke 24 millió dinár volt, de a sikeres közbeszerzésnek köszönhetően 19,7 millió dinárból épülhet ki a hálózat, amelynek a hétvégén történő átadását követően további 150 háztartás kapcsolódhat rá a hálózatra, ami az idei évben, más palicsi utcákban elvégzett beruházások által megközelíti a 300 háztartást.