2024. május 19., vasárnap

Topolyai Nyár után Topolyai Téli Varázslat

A topolyai közösség a közelgő ünnepekre hangolódik

A Topolyai Nyár programsor lezárásakor – amely hónapokig tartó kulturális, közösségi élményt biztosított Topolyán – adódott az ötlet, hogy a tél folyamán, az ünnepek jegyében is szülessen egy komplex, alkalomhoz illő programsorozat. A Topolyai Téli Varázslat december 3-án jótékonysági koncerttel veszi kezdetét, és december 28-án, a Vajdasági RTV nagy népi zenekarának évbúcsúztató koncertjével, valamint 30-án a gyermekek számára szervezett kézműves játszóházzal zárul.

– Nemcsak a Művelődési Ház, hanem nagyon sok civil szervezet, intézmény törekszik arra, hogy programjaival meghittebbé varázsolja az ünnepi készülődést. Művelődési Házunk 12 éve szervez ünnepi vásárt, és tizedik évfordulójához érkezett a Téli varázslat elnevezésű hagyományos rendezvényünk. Ebből kifolyólag született az ötlet, hogy az idei decemberi programsor, amely sok-sok szervező közös munkájának köszönhetően lesz nagyon tartalmas, és amelyet a topolyai önkormányzat támogat és a topolyai helyi közösség is segít az erre a célra elkülönített éves költségvetési keretösszegéből, a Topolyai Téli Varázslat elnevezést kapja. Mi szervezzük a legtöbb programot és a mi épületkomplexumunk biztosít helyszínt ezeknek a megvalósulásához, így nekünk, a kulturális intézmény munkatársainak jutott az a feladat, hogy koordináljuk az eseménysort – informálta lapunkat Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója, aki a Topolyai Téli Varázslat programsorának gerincét képező, december 7-éig élő pályázati felhívásról is szólt:

– A program hagyományos részét képező mézeskalács-formációk és karácsonyi ikebanák, díszek tárgyában ezúttal is írtunk ki pályázatot, folyamatosan érkeznek a benevezések. Bár hagyományos megmérettetésről van szó, mégis jellemzik majd az újítások. Több éve szeretnénk új tartalmakat, pl. egységes színezetet is biztosítani az alkalmi, ezúttal december 14-én nyíló és 23-án záruló tárlatnak. Úgy tűnik, az idén sikerülni fog. A kiállítók, pályázók kezdeményezésének köszönhetően valószínűleg sikerül majd mézesekből egy régi Topolyát felidéző látképet tárni a közönség elé. Még nem talált ,,gazdára” néhány valamikori épület, így sugalljuk a jelentkezőknek, hogy akár megformálásukkal is benevezhetnek. Persze ez nem kötelező, 7-éig még várjuk a jelentkezőket, munkáikat pedig 11-én kell átadniuk. A Csáki Lajos iskola például az idén egy közös és hatalmas kompozícióval nevez be. Úgy érzem, a varázslat egyik izgalmas színfoltja lesz a kiállítás – fogalmazott Csípe Tímea, aki arról is szólt, hogy a Télapó az idén is meghatározott ,,munkaidővel rendel” a helyszínen. A gyermek kiállítóinknak ezúttal is lehetőségük lesz támogatókat toborozni egy kívánságuknak a valóra váltásához az ún. Váljon valóra elnevezésű akció jóvoltából. A szervezők egy 2016-ra tervezett, előre megfogalmazott kívánság elérésében szeretnének segítséget nyújtani azzal, hogy a kiállított alkotás mellé dobozkát helyeznek a kívánsággal kapcsolatos adományok, felajánlások részére. Csípe a 14-én nyíló ünnepi vásár szervezése kapcsán is elárult néhány részletet.

– Újdonság, hogy a vásár, annak faházai új helyszínre költöznek, a Panda Áruház körüli térrészre. Szűk volt az a térrész, amely korábban a Fő utcának a Művelődési Ház előtt álló szakaszán állt rendelkezésre. A tíz faház kevésnek bizonyult, sokkal többen igényelték volna bérlésüket, ezért úgy döntöttünk, azoknak a kiállítóknak, kézműveseknek is lehetőséget biztosítunk a vásáron való bemutatkozásra. Kiállítótermünkben ingyenesen teremtettünk nekik bemutatkozási lehetőséget, de megegyeztünk velük, hogy ennek fejében tartsanak a helyszínen műhelymunkát. Így a kiállítás és vásár nyitvatartása alatt kézműveskuckók programját is követhetik az érdeklődők. Az újítások sorában szerepel még, hogy 18-án és 19-én szabadtéri rendezvényeket szervezünk a Panda Áruház előtti téren, színpaddal, hangosítással, előre meghatározott programmal, amelyben szerepet kapnak a Topolya községbeli egyesületek, központok, de gyermekeknek is szervezünk koncerteket, és három topolyai együttes, az Ofingeri, a Konfuzija és a Route5 blues band is színpadra lép. A galériánkban ez alatt az idő alatt nagyszabású csereakcióra kerül sor, amelyet a Községi Női Fórum és a Nefelejcs kézimunkaegyesület koordinál majd. A vásár és a kiállítás idején lehetőség lesz bármit csereberélni – fogalmazott a Művelődési Ház vezetője.