2024. május 4., szombat

Újvidék újra pályázik

Jóllehet nem sikerült elnyerni az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 címet, Újvidék nem áll el a következő pályázattól sem

Az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 címet a portugáliai Cascais város nyerte el, s a pályázati szervezőbizottságnak az a véleménye, az új címért csak most kezdődött el az igazi harc.

Nemanja Milenković, az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 újvidéki projektvezetője részt vett a győztes kihirdetésén, és jelenleg már a következő pályázaton munkálkodik. Meggyőződése, hogy csapata győzni fog pár éven belül – jelenti az O radio.

– Szerintem nagy eredmény, hogy bekerültünk a szűkebb válogatásba, és ami ennél is fontosabb, a fiatalok végre a középpontba kerültek, a nyilvánosság is felfigyelt ránk – mondta Milenković az EXIT közleményében.

Cascaisnak ez volt a harmadik kísérlete, ezért extra pontszámokkal rendelkezett.

Nikola Srdić, az OPENS helyi szervezetének és a Szerbiai Egyetemista Uniónak az elnöke elmondta, le kell vonni a következtetést a pályázati rendszerről és a pályázat fázisairól. A cím elnyerését, a hároméves felkészülési időszakot, valamint azt az évet, amikor hivatalosan is ifjúsági fővárosként funkcionál a város, mindent át kell tanulmányozni. Nem hiába nyerte el a városok többsége a címet csak két-három próbálkozás után, minden újabb nekirugaszkodásnál nagyobb az esély a cím elnyerésére.

– Megőriztük a csapatszellemet, és készen állunk az újabb megmérettetésre. Pontosan tudjuk, a projekt melyik részén kell változtatni a jövőben, de ezzel párhuzamosan megmaradunk a régebben kijelölt prioritásaink mellett. Ezek közé tartoznak a fiatalok aktívabb részvétele a helyi közösség mindennapjaiban, az intézmények és a fiatalok közötti kommunikáció javítása, a fiatalok biztonsága, a fiatalok jobb tájékozottsága és aktívabb részvétele a döntéshozatalban, a vállalkozások támogatása és serkentése, valamint az interkulturalizmus. A felsoroltakon kívül nagyon fontos lenne, ha a sikeres fiatalok és a kezdeményezéseik több teret kapnának a médiában – mondta Srdić.