2024. május 7., kedd

Avatóünnepség a muzslyai Emmausz Kollégiumban

Szombaton ünnepélyesen felavatták a muzslyai Emmausz Kollégium új tornatermét. Az eseményen számos magas rangú anyaországi és hazai vendég vett részt. Az anyaországi támogatásból épült létesítmény összértéke 700 ezer euró, ebből eddig 500 ezer eurót valósítottak meg. Hátravan még az épület külső tatarozása és a felszerelés bővítése.

A muzslyai fiúkollégium – a nagybecskereki leánykollégiummal együtt – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Nagybecskereken az utóbbi években újrainduljanak a magyar középiskolai tagozatok. Amikor 2002-ben megnyílt az Emmausz fiúkollégium, sokan attól féltek, hogy nem lesz majd elég továbbtanuló magyar fiatal Bánátban. Az utóbbi években már az volt a legtöbbször feltett kérdés, hogy mikor kap tornatermet a létesítmény. 

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a muzslyai kollégium tornatermének felépítése tulajdonképpen előfutára annak a programnak, amelynek az a célja, hogy gazdaságilag erősítse a délvidéki magyarságot.

A szalagot Kövér László vágta el (Kecskés István felvétele)

A szalagot Kövér László vágta el (Kecskés István felvétele)

– Az emberek számára a mindennapi életben kézzelfoghatóvá tudjuk tenni azt, hogy nemcsak Szerbia állampolgárai lehetnek, hanem miközben lojális állampolgárai maradhatnak Szerbiának, azon közben tartozhatnak a magyarsághoz is, a magyar nemzethez, és ezt a gyakorlati tapasztalataik alá fogják támasztani, mindenekelőtt a gazdasági életben – nyilatkozta Kövér László.   

A tornatermet Német Lászlónagybecskereki megyés püspök szentelte fel és áldotta meg. Mint mondta, a létesítmény felépítése egyfajta koronája a Szalézi rend ötvenéves muzslyai munkájának. Szerinte biztos, hogy a tornaterem nemcsak a kollégistáknak fog szolgálni, hanem egész Muzslya közösségének. Mert mint mondta, a szaléziaiak Muzslyán széleskörű munkát folytatnak a fiatalokkal – és nem csak a fiatalokkal.

Mint Kalapis Sztoján atya, kollégiumvezető mondta, a kollégium számára a tornaterem egy áldás, és a 62 kollégistafiú hasznára válik. A kollégium vezetésének és a kollégistáknak is a szíve vágya az volt, hogy teremtődjön meg egy olyan hely a fiúk számára, ahol a fölösleges energiát ki tudják használni a szó jó értelmében – mert akkor még jobbak lesznek a tanulmányi eredményeik.  

A fiúk már szeptembertől birtokba vették a létesítményt, és mint Kiss Olivér törökkanizsai kollégista mondja, ezentúl télen is sportolhatnak. A legtöbbször futballoznak, de röplabdázni is szoktak. Kószó Lénárd torontáltordai kollégista a tornaterem padlózatát dicséri, amelynek köszönhetően csökken majd a sérülések veszélye. Ugyanakkor van konditerem, asztalitenisz-terem és több csocsóasztal is. A létesítménynek nem csak a kollégisták örülnek. Mint Bicók Tímea muzslyai animátor mondja, ők is maximálisan ki tudják használni a tornatermet, ugyanis télen itt tarthatják az oratóriumokat vagy a nagyjátékokat.

Az ünnepélyes megnyitó után kispályás labdarúgótornát tartottak, amelynek győztese az Országgyűlés csapata lett.