2024. május 5., vasárnap

A tanult fiatalokért

Kishegyes község 38 egyetemistát támogat – Kétmillió dinár az ösztöndíjprogram kerete – A külföldön tanuló egyetemi hallgatók is részesülnek ösztöndíjban

A kishegyesi önkormányzat az oktatás teljes körű támogatására törekszik. Ennek jegyében az idehaza és a külföldön tanuló egyetemisták számára ösztöndíjpályázatot írtak ki. A pályázaton 38 egyetemi hallgató nyert támogatást, és a hétvégén írták alá a támogatási szerződést Marko Rovčaninnal, Kishegyes község polgármesterével.

Az ösztöndíjasok és a község vezetősége (Lakatos János felvétele)

Az ösztöndíjasok és a község vezetősége (Lakatos János felvétele)

Az ünnepélyes eseményre szombaton a községi képviselő-testület üléstermében került sor, és jelen volt Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke, valamint Mohácsi Zoltán alpolgármester. Az önkormányzat felelősséget érez az egyetemisták iránt – mondta el lapunknak Marko Rovčanin.

– Nagyon elégedettek vagyunk, mert környezetünk legjobb egyetemistáit ösztönözni fogjuk, hogy jó átlagot érjenek el. A költségvetésből 2 millió dinárt különítettünk el erre a célra. Úgy gondolom, hogy mint önkormányzat ilyen módon megmutattuk felelősségtudatunkat az egyetemisták iránt. Tisztában vagyunk a jelenlegi nehéz gazdasági helyzettel, ezért legalább valamennyire szeretnénk könnyíteni egyetemi tanulmányaikon – nyilatkozta a polgármester.

Az önkormányzat most támogatja első alkalommal ilyen módon az egyetemi hallgatókat. Erről már Mohácsi Zoltán beszélt lapunknak.

– Az idei az első olyan alkalom, hogy pályázat útján támogatjuk az egyetemistáinkat. Azt gondolom, hogy ez a legigazságosabb forma, és ezt szeretnénk a jövőben is folytatni. A pályázati feltételek meghatározásánál figyelembe vettük, hogy más községekben hogyan működnek a hasonló jellegű pályázatok. Igyekeztünk olyan feltételeket szabni, hogy egyetemistáink minél szélesebb körben jussanak hozzá az ösztöndíjhoz. Azon kevés község közé tartozunk, amelyek a külföldön tanuló egyetemistáknak is adnak ösztöndíjat. Ez nagyon fontos, mert tudjuk, hogy községünkből sokan tanulnak külföldön. Bízunk benne, hogy tanulmányaik befejezése után visszatérnek közösségünkbe, és erősíteni fogják – mondta el Mohácsi, majd arról is szólt, hogy a 38 kedvezményezett havonta 6000 dinár ösztöndíjat kap majd. Ez kis segítség, de nagyobb községek sem adnak sokkal nagyobb támogatást az egyetemistáknak – fogalmazott az alpolgármester.

A képviselőt-testület elnöke szerint csak a tanult fiatalok jelenthetnek előrelépést a község számára.

– Tudjuk, hogy az említett 6000 dinár nem fedezi egy egyetemisták havi költségeit, de nagymértékben hozzájárul a családi költségvetés javításához. Azzal a szándékkal írtuk ki ezt a pályázatot, hogy könnyítsük egyetemistáink tanulmányait, de nem titkolt célunk az is, hogy a tanulmányaik befejezése után községünkben képzeljék el jövőjüket, és itt hasznosítsák a megszerzett tudást. Ez a község számára mindenféleképp jó lenne, mert csak az jelent előrelépést, ha tanult, képzett fiatalok vannak jelen a közéletben és az gazdaságban – hangoztatta Hallgató.