2024. augusztus 7., szerda

Az USA harci helikoptereket küldene Irakba

Az Egyesült Államok kész segíteni az Iszlám Állam ellen Ramádinál harcoló iraki csapatokat harci helikopterekkel és katonai tanácsadókkal is, amennyiben az szükségessé válik, és Bagdad kéri - mondta Ash Carter amerikai védelmi miniszter szerdai szenátusi meghallgatásán, Washingtonban.

A Bagdadtól nyugatra található iraki tartományi fővárost, Ramádit iraki kormányerők és velük szövetséges síita fegyveresek kerítették körbe a múlt héten. A város határában egy lakónegyedet és egy katonai műveleti központot is sikerült elfoglalniuk.
Súlyos harcoknak néznek elébe az irakiak, és amennyiben Haider al-Abádi iraki miniszterelnök kéri, az Egyesült Államok harci helikoptereket és katonai tanácsadókat bocsát rendelkezésükre, hogy segítsenek "befejezni a munkát" - fogalmazott Carter a meghallgatáson.
Ramádi idén májusban került az IÁ szélsőségesei kezére, és dacára annak, hogy Bagdad hamarosan ellenoffenzívát jelentett be, a kormánycsapatok eddig nem tudtak jelentős előrelépésekről beszámolni.
Carter ennek kapcsán megjegyezte: az iraki erőknek "bosszantóan sok idejükbe" telt, hogy területeket foglaljanak vissza. Ugyanakkor a sikereiket is méltatta, hiszen az utóbbi napokban a városban visszaszerezték az Eufrátesz északi partján lévő Anbár műveleti központot.
A védelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok különleges egységeket szándékozik telepíteni Szíriába és Irakba, ennek kapcsán pedig azt mondta, hogy felkérte a Washington vezette koalíció partnereit: állítsanak fel ők is ilyen egységeket.
Carter ugyanakkor kifejezésre juttatta csalódottságát Washington szunnita arab szövetségesei miatt, akik - véleménye szerint - nagyobb erőfeszítéseket is tehetnének az IÁ szunnita szélsőségesei ellen.
"Én is reménykedem abban, hogy különösen az Arab-öböl szunnita arab országai többet tehetnének" - mondta Carter.