2024. augusztus 22., csütörtök

Cserkész Mikulás Kishegyesen

Mikulás alkalmából 60 ajándékot sorsoltak ki a gyerekek között – Hat cserkésszel bővült a kishegyesi cserkészcsapat – Új parancsnok a csapat élén

Nem mindennapi szentmisére került sor a kishegyesi Szent Anna templomban a hétvégén. Barsnyó Ferenc plébános a kishegyesi cserkészcsapat névadója, Szent Andárs tiszteletére celebrált misét, amit összekötöttek a Mikulás ünnepséggel, cserkészavatással és új cserkészparancsnok kinevezésével.

Kecskés Endre, a XIX. számú Szent András Cserkészcsapat eddigi parancsnoka és az Észak-bácskai Magyar Cserkész Egyesület ügyvezető elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a Mikulás tombola alkalmával hagyományosan megajándékozták a gyerekeket.

-Idén hatvan ajándékot sorsoltunk ki a gyerekek között, a főnyeremény egy képes biblia volt, a második díj egy szentírás, a haramdik pedig egy imakönyv. Emellett három egy éves előfizetést is kisorsoltunk. Az ajándékokat a katoliklus egyzházközösség biztosította, amit ez úton is szeretnék megköszönni nekik, hiszen évről-évre megajándékozzák a gyerekeket. Ha valaki nem nyert a tombolán, az sem maradt ajándék nélkül, mert miséről kijövet mindenki kapott csokit és cukorkákat. Az ajánédkozás mellett sor került cserkész fogadalom tételre is. Volt három kiscserkészünk, akik idáig kék kendősök voltak. Ők a cserkész korosztályba értek, de rajtuk kívül 3 újoncunk is volt, akik már elvégezték a szükséges próbatételt. Így gyakorlatilag 6-an tették le a cserkész fogadalmat. A fogadalomtételt Herédi Tivadar, horgosi cserkésztiszt és Popov Tihomir segédtiszt vezették le – mondta el Kecskés.

A csapat nem csak bővült, hanem egy jelentős változás is történt az életében, ugyanis új parancsnokot kaptak. Kecskés Endre 2004 óta látta el a parancsnoki teendőket, s ezt a feladatot most átadta Rózsa Viktornak.

- Megbíztam Rózsa Viktort, hogy az elkövetkező egy évben legyen megbízott csapatparancsnok. Amennyiben ez az idő alatt építi és előbbre viszi a csapatot, s annak tevékenységét, akkor nem csak megbízott, hanem rendes parnacsnokká fog válni. Természetesen, továbbra is minden lehető módon segíteni fogom a csapat tevékenységét – hangoztatta a távozó parancsnok.

Az ünnepi szentmise keretén belül a gyerekek nem csak ajándékot kaptak, hanem megismerhették Miklós püspökhöz kötődő hagyományokat is.