2024. május 6., hétfő

Nem állhat le a színház működése

Az Újvidéki Színház úgy tekinti, hogy az ideiglenes státuszú alkalmazottak továbbra is szerződéses jogviszonyban állnak a színházzal

Újvidéken a meghatározott időre felvett színházi munkatársaknak december 31-én lejárt a szerződésük, s mivel a városigazgatás döntése értelmében a szerződésük nem hosszabbítható meg, a színházak működése körül kérdések merültek fel. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója lapunknak elmondta, hogy a színháznak a 2016-os programja és az azt támogató pénzügyi terve jóvá lett hagyva, ebbe pedig beletartozik a szóban forgó alkalmazottak béralapja.

– Az Újvidéki Színház elvégezte a munkaköri leírások lajstromát, amely szerint Újvidék város 51 alkalmazott számára biztosítja a bértömeget. Kértük a várostól, hogy ezt a számot növeljék 54-re, azaz bővítsék ki a bértömeget, de ezt nem sikerült elérni. December utolsó napjaiban a városi tanács záróhatározata írásos formában megérkezett hozzánk. A határozat értelmében az Újvidéki Színház 2016-ban 44 alkalmazott számára kap béralapot. A színházi technológiában nélkülözhetetlen munkahelyekről van szó: színész, diplomás rendező, kellékes, hangosító, PR-menedzser, közbeszerzési munkatárs és szervező. A színházban a portástól az igazgatóig nem pusztán közalkalmazottak, hanem alkotó személyek vannak. Ezek az emberek az egyéni alkotásukat hozzáadják egy kollektív alkotáshoz. Ha egy embert kiveszünk ebből a közös alkotásból, akkor egy olyan elemet veszünk ki, amely nélkül az előadás minősége kérdésessé válik. A hozzánk eljuttatott városi határozat igen ködösen van megfogalmazva, és nem egyértelmű, hogy hány emberrel kell folytatni a munkánkat 2016-ban. A határozat záradéka szerint nekünk kérelmezni kell a meghatározott idejű szerződésekkel dolgozó munkavállalók szerződtetési engedélyét. Ennek mi elébe mentünk, amikor december második felében levél formájában megkérdeztük, hogy hány munkavállalóval tervezzük a 2016-os évet. Erre nem érkezett válasz, de helyette megkaptuk a határozatot – ismertette Venczel.

A létszámstop évekkel ezelőtt életbe lépett rendelet arról, hogy az állami, tartományi, városi fenntartású intézményekbe senkit nem lehet felvenni, és ha valaki nyugdíjba megy, azt a munkahelyet sem lehet betölteni.

– Az Újvidéki Színház a munkaerő-piaci változások előrevetítéseihez már igazodott. Tudomásunk volt arról, hogy a közalkalmazottak számának általános csökkentése során a közintézményekben és így a színházakban is létszámcsökkentés várható. Ezt már 2015 januárjában tudtuk. Az állandó munkaviszonyban levő közalkalmazottakat és a meghatározott idejű munkaszerződésekkel működő munkavállalókat lokális szinten értettük. A fenntartó részéről voltak olyan sugallatok, hogy igazából némely intézmény a munkaerő-piaci racionalizációból nyertesként is kikerülhet. A csökkentés az egész közigazgatás területére vonatkozik, viszont bizonyos intézmények akár növelhetik is a munkaerő-állomány számát – mondta az igazgató.

– Elküldtük a kérvényt, amelyben pontosan leírtuk, hogy milyen munkafeladatokra szándékozzunk alkalmazni a szóban forgó személyeket. Felhívtuk a figyelmet, hogy ezzel nem lépjük túl a munkaköri leírások lajstromában már engedélyezett 51 személyt. Rámutattunk arra, hogy a 2002 óta 51 személlyel dolgozó Újvidéki Színházban az előadások száma és a látogatottság 35 százalékkal növekedett, a vendégjátékok számát 150 százalékkal növeltük. Úgy gondolom, hogy a város kulturális bizottsága mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a probléma megoldódjon. Ezt a helyzetet nem a kulturális bizottság, hanem a pénzügyekkel foglalkozó vezetőség idézte elő, amely a pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik. Eddig még nem kaptunk semmilyen hivatalos értesítést, azt is szem előtt tartjuk azonban, hogy most két ünnep között vagyunk – fejtette ki Venczel.

– Mint intézményvezető nem engedhetem meg, hogy adminisztrációs félreértés, illetve meg nem értés miatt leálljon a színház működése. Az idény közepén vagyunk, két hét választ el bennünket egy nagyon fontos produkciótól, amelyhez a szóban forgó alkalmazottak mindegyike hozzájárul. Minden színház felelősséggel tartozik a fenntartója, a szélesebb közösség, illetve a közönség és a szakmai közösség iránt is. Az Újvidéki Színház úgy tekinti, hogy az érintett alkalmazottak 2016. január 4-én is szerződéses jogviszonyban állnak a színházzal – emelte ki az igazgató.

– Szerbia nagyon nehéz gazdasági helyzetben van, és a közkiadásokra – beleértve a kultúrát is – egyre kevesebb pénze van. Az alkalmazottak számának kérdése, a határozott munkaidejű dolgozók bértömegének kérdése, a bemutatók száma és a költségvetés kérdése minden évben felvetődik, de a tárgyalások még soha nem fajultak el idáig. Az Újvidéki Színház mindig megértést tanúsított az ország, a tartomány és a város pénzügyi és gazdasági helyzete iránt. A 15. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt megtartjuk, és ehhez a Magyar Nemzeti Tanács hathatós segítséget nyújt – részletezte az előállt helyzetet Venczel.