2024. május 2., csütörtök

Téli bábtanfolyam

Elkezdődött a VMÓE hagyományos bábtanfolyama – Egyre nagyobb az érdeklődés a képzés iránt – állítja a főszervező

A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete több mint tíz éve szervez bábtanfolyamokat. Az idei képzésük tegnap kezdődött Kishegyesen, a Kátai-vendégházban, és három napig tart. Dr. Szőke Anna, a VMÓE elnöke, a tanfolyam főszervezője arról számolt be lapunknak, hogy idáig ez a legtömegesebb kurzus, összesen 22-en vesznek részt rajta Vajdaság különböző pontjairól. Érkeztek csoportok Magyarkanizsáról, Zentáról, Nagybecskerekről, Kishegyesről és Óbecséről is.

Csak egy kis alapanyag és egy jó ötlet kell a bábok elkészítéséhez (Lakatos János felvétele)

Csak egy kis alapanyag és egy jó ötlet kell a bábok elkészítéséhez (Lakatos János felvétele)

A jelentős múltra visszatekintő tanfolyamon nem állandó séma szerint zajlanak a foglalkozások, az idők során változott a munka menete – mondta el Szőke. Kezdetben egy bábelőadást dolgoztak fel, de a szélesebb körű tapasztalatszerzés érdekében ma már minden résztvevő csoport hoz magával egy mesét, amit feldolgoz. Ez azért jó, mert a kurzuson előkészített bábelőadást odahaza is be tudják mutatni, sőt, szűkebb környezetükben tájolhatnak is vele – hangsúlyozta a VMÓE elnöke.

A mostani kurzusnak három előadója van: Szőke Anna, aki a kiejtés és beszédkészség kapcsán tart előadásokat, Új Éva kreatív népművelő Békéscsabáról a bábkészítéshez ad tanácsokat, valamint Tóth Irén bábművész Nagybecsekerekről, aki technikai és dramaturgiai segítséget nyújt az óvónők számára.

A VMÓE elnöke elmondta, hogy előadásának témája azért lényeges, mert komoly gondok vannak a beszéd terén: pl. a gyerekek zárt ajakkal beszélnek, és sok esetben az óvónők is. Ennek az az oka, hogy a gyerekek sok időt töltenek a tévé előtt, és keveset beszélnek – mondta Szőke. Új Éva útmutatásával a kurzus résztvevői bábokat készítenek a gyerekek számára. A kicsik ezeket a bábelőadás után kapják el, és segítségükkel visszaadják a mesét. Ezáltal a gyerek szókincse és kifejezőkészsége is fejlődik – tudtuk meg a VMÓE elnökétől, aki azt is elárulta, hogy először készítenek ilyenfajta bábokat. A harmadik előadó, Tóth Irén, a bábelőadások lebonyolítására készíti fel a kurzus résztvevőit. A technikai jellegű tanácsok mellett dramaturgiai útmutatást is ad az előadások összeállításához. Tóthtól a tanfolyam résztvevői számos olyan megoldást sajátíthatnak el, amiket a profi bábosok alkalmaznak – mondta el Szőke, és végezetül arról is szólt, hogy a VMÓE idei bábkurzusát Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Ahogy egy résztvevő látja

Először vesz részt a VMÓE téli bábkurzusán Janó Marika kishegyesi óvónő. A többiektől eltérően ő nem óvónőkből álló bábcsoport tagja, hanem gyerekek számára vezet bábcsoportot. Az általa képviselt vonal is újdonságnak számít a képzésen. Janó elmondta lapunknak, hogy kollégái a kishegyesi óvodából már korábban is részt vettek a bábtanfolyamon, s az ott szerzett tapasztalatokat megosztották a többiekkel.

– Az óvodában úgy alakultak a dolgok, hogy plussztevékenységeket kell bevinnünk a gyerekekkel való foglalkozásokba. Nemcsak a programban szereplő, hanem azon kívüli aktivitásokat is biztosítanunk kell számukra. Ebből kifolyólag bábcsoportot indítottunk az óvoda keretében, s arra gondoltunk, hogy ezen a bábkurzuson sok ötletet és tapasztalatot szerezhetünk hozzá. Olyan szaktanácsokat kapunk, amik segítenek majd feldolgozni egy-egy mesét a gyerekekkel. Ez nagyon fontos, mert a gyerekek szeretik a meséket, beleélik magukat, és átélik a történéseket. Szeretnek a bábokkal együtt játszani, vagy egy-egy szerepet saját maguk eljátszani – mondta el Janó, majd hozzáfűzte, hogy a tanfolyamon ahhoz kapnak segítséget, hogy a bábfoglalkozásokat a megfelelő színvonalon tarthassák. Itt megerősítést és tapasztalatot gyűjthetünk – fogalmazott a kishegyesi óvónő.