2024. május 17., péntek

Az egyénre szabott nevelésről

A Csabai Károly Pedagógusegyesület szemináriumáról

2001-ben jegyezték be a Topolya községi tanintézmények dolgozói szakmai továbbképzésének elősegítését célzó Csabai Károly Pedagógusegyesületet.

A tizenötödik éve működő egyesület székhelye a topolyai Mezőgazdasági Iskolában található, Lovra Szabolcski Irén, a Csabai Károly Pedagógusegyesület elnökének vezetésével működik, aki 2012 júniusától látja el az egyesületben ezt a tisztséget.

Az oktatás színvonalának fejlesztése, valamint a tanügyi dolgozók szakmai továbbképzésének elősegítése mellett az egyesület tevékenysége mindenekelőtt tagsága számára a hazai és a külföldi pedagógiai szakirodalom követési és biztosítási lehetőségeire fókuszál, valamint tanulmányutakat, szemináriumokat szerveznek. A 2015–2016-os tanév első félévének lezárásához közeledve, a közelmúltban a topolyai Mezőgazdasági Iskola adott otthont a Nevelőmunka és egyéni(individuális) nevelési tervek elnevezésű szemináriumnak, amely megrendezésének céljából a Csabai Károly Pedagógusegyesület a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságnál pályázott és nyert 50 000 dináros támogatást. A pályázatot Nagy Ágota iskolapedagógus és Jelena Jerković iskolapszichológus dolgozta ki, a szakmai továbbképzés szervezése pedig Nagy Ágota, Tóth Tibor és Lovra Szabolcski Irén nevéhez fűződik. A szemináriumon, melynek előadói Mirjana Trifunović Paul és Gordana Josimov voltak, harminc fő vett részt, köztük a Mezőgazdasági Iskola, a Dositej Obradović Gimnzium és Közgazdasági Iskola, a Sinkovics József Műszaki Középiskola, valamint a Csáki Lajos és a Nikola Tesla Általános Iskola tanárai, tanítói, intézményvezetői és a tanintézmények szakmunkatársai.

– A pályázatunk, valamint a sikeres pályázat jóvoltából megtartásra kerülő szeminárium céljai között szerepelt, hogy ismeretekhez segítsen bennünket, hogyan érhető el az intenzív pedagógiai, nevelői munkában a kompetenciák növelése, miként kivitelezzük a megelőző és korrekciós eljárásokat. A pozitív fegyelmezési technikák kreatív módon való alkalmazásáról is szó esett. A következő témakörök kerültek feldolgozásra: A nevelői munka jogi háttere az iskolában; Az osztály vezetése; Eljárások a sikeresebb nevelői munkában különböző szerepkörökből (tanító, tanár, osztályfőnök, szakmunkatárs, igazgató, szülő); Egyéni tervek létrehozása, elemzése és értékelése; Esettanulmányok feldolgozása; Egyéni tervek kidolgozása konkrét tanulókra; A szülőkkel való sikeres együttműködés lehetőségei – fogalmazott Nagy Ágota, aki kiemelte: a szeminárium jóvoltából gyakorlati tudás, technika birtokába kerültek az azon résztvevők, amelyeket a konkrét esetek feldolgozásakor, a mindennapi oktatói-nevelői munkafolyamat során eredményesen tudnak majd alkalmazni.