2024. május 4., szombat
KÉZILABDA

„Dujsebajev nem kamuzik”

Elfogadható-e az a magyarázat, hogy Dejan Perić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya azért hagyta ki Marko Vujint a keretből, mert nem fért bele az edző elképzelésébe? Talant Dujsebajev komolyan gondolta, hogy az aranyérem a célja a magyar válogatottnak? Milyen posztra szeretne játékosokat igazolni a Mol-Pick Szeged? Kérdések a pénteken kezdődő lengyelországi férfi Európa-bajnoksággal kapcsolatban, amelyekre a zentai Marko Krivokapić, a szegedi együttes segédedzője nyilatkozott a Magyar Szónak.

Szerbia az A csoportban szerepel, ahol sorrendben a következő csapatokkal méri össze erejét: a vendéglátó Lengyelország, a címvédő, világ- és olimpiai bajnok Franciaország, Macedónia. A csapatról sokat elmond Darko Stanić nyilatkozata, aki a Novosti napilapnak azt mondta, „nem reális, hogy a szerb válogatott ott legyen az olimpián”. A 2012-es Európa-bajnokságon védelmi miniszternek elnevezett kapus szerint „a legfontosabb, hogy a válogatott végre elkezdjen modern kézilabdát játszani, de ezt nem lehet úgy, hogy a csapat 15–20 góllal veszít”. A négy évvel ezelőtti kontinensbajnokság óta Dejan Perić a negyedik szövetségi kapitány a kispadon. Veselin Vuković után rövid ideig Ljubomir Vranješ irányította a nemzeti csapatot, majd Vladan Matić lett a kapitány, aki a vb pótselejtezőjében az első meccsen megszerzett nyolcgólos előny után a visszavágón elszenvedett 11 gólos, csehek elleni vereség miatt lemondott. A helyét segédje, Dejan Perić vette át, aki felfiatalította a csapatot, emellett a két tapasztalt játékost, Stanićot és Momir Ilićet is visszakönyörögte a válogatottba (utóbbi sérülés miatt nem lesz ott az Eb-n), kitette viszont a keretből Marko Vujint, a világ egyik legjobb jobbátlövőjét, akiről azt mondta, nem fér bele az általa elképzelt koncepcióba. Az Eb honlapja Rastko Stojkovićot és Ivan Nikčevićet jelölte meg a csapat kulcsjátékosainak, ami azért furcsa, mert Stojković nem tagja a keretnek, ugyanis Perić beállós poszton Mijajlo Marsenić és Bojan Beljanski mellett tette le a voksát. 2010-ben 13. volt a szerb válogatott, 2012-ben ezüstérmes, 2014-ben pedig megismételte a négy évvel ezelőtti eredményt.

Nem mondok azzal nagy újdonságot, ha kijelentem: a szerb válogatott mindenkit le tud győzni, de bárkitől képes kikapni. Nekem tetszett a szerb válogatott zentai és kecskeméti játéka és hozzáállása is, különösen a magyarországi mérkőzésen játszottak jól. Az, hogy a lengyelek és a franciák ellen kezdenek, nem éppen kedvező. Ez egy felfiatalított együttes, amely éhes a sikerre, harapni fognak mindenki ellen. A macedón meccs lesz számukra a legfontosabb, mivel szerintem ott dől majd el, hogy folytatják-e az Eb-t. Ami Vujin kihagyását illeti, nem szabad elfelejteni, hogy mindig a csapat a legfontosabb, nem pedig egy játékos. Én még nem találkoztam olyan edzővel, aki saját maga ellen dolgozna, biztosan megvannak az okok, hogy Perić miért döntött így. Nagyon fontos, hogy Stanić ismét vállalta a válogatottságot, ő önbizalmat adhat a csapatnak, de ehhez az is kell, hogy a védekezés javuljon – mondta Krivokapić.

Szerbia, kapusok: Darko Stanić (El Jaish – Katar), Dragan Marjanac (Bern Muri – Svájc), Slaviša Đukanović (Saint Raphael – Franciaország). Jobbszélsők: Darko Đukić (Beşiktaş – Törökország), Strahinja Stanković (Vojvodina). Jobbátlövők: Nemanja Zelenović (Magdeburg – Németország), Miloš Orbović (Vojvodina), Novak Bošković (Maccabi – Izrael). Irányítók: Uroš Elezović (Lekhwiya – Katar), Petar Nenadić (Füchse Berlin – Németország), Nemanja Mladenović (Magdeburg – Németország). Beállók: Mijajlo Marsenić (Vardar – Macedónia), Bojan Beljanski (Bergenz – Ausztria). Balátlövők: Žarko Šešum (Göppingen – Németország), Momir Rnić (Melsungen – Németország), Ilija Abutović (Vardar – Macedónia), Miljan Pušica (Wisła Płock – Lengyelország). Balszélsők: Nemanja Ilić (Toulouse – Franciaország), Ivan Nikčević (Wisła Płock – Lengyelország).

Császár nem lesz kulcsjátékos

A magyar válogatott esetében is hasonlóan járt az Európa-bajnokság honlapja, mint a szerbbel: a két kulcsjátékos (Nagy László, Császár Gábor) közül az egyik, Császár nem tagja a 16-os keretnek, mivel Talant Dujsebajev szövetségi kapitány irányítói poszton Nagy Kornélban és Faluvégi Rudolfban bízik. A magyar csapat Montenegró ellen kezd, utána Oroszország, majd a csoport legerősebbje, Dánia következik. Dujsebajev, akit kétszer is a világ legjobb kézilabdázójának választottak meg, alaposan kicserélte a magyar válogatottat, amit az is bizonyít, hogy négy csurgói és két tatabányai kapott helyet.

Az önbizalom növelésének szempontjából jó, hogy először Montenegró, majd Oroszország következik, mert ha sikerül győzni ezeken a mérkőzéseken, akkor az lendületet adhat az együttesnek. Montenegrót nem szabad lebecsülni, s azt is figyelembe kell venni, hogy sok válogatott van, amelyen nagy a teher az olimpiai selejtező kiharcolása miatt. A magyar csapat esetében a fiatalítás annyiból jelenthet gondot, hogy sok játékosnak nincs még Eb-n vagy vb-n szerzett tapasztalata. Nagy László egy gólt lőtt a Szerbia elleni két mérkőzésen, és én úgy láttam, hogy nagyon fáradt. Ezt a keret két szegedi tagja, Ancsin és Zubai is megerősítette, hiszen egy kemény alapozáson vannak túl, s ez szinte mindenkin látszódott, nem csak a Veszprém jobbátlövőjén. Mivel Nagy László egy szupersztár, biztos vagyok benne, hogy az Eb-n egészen más teljesítménnyel rukkol majd elő. Mivel Talant Dujsebajevet ismerem mint játékost és mint edzőt is, engem nem lepett meg a kijelentése, hogy a magyar válogatott célja az aranyérem. Amikor a pályán volt, akkor is benne volt ez a győztes felfogás, és ő nem kamuból mond ilyeneket, ő ezt így is gondolja, és bízik benne, hogy a fiúknak is sikerül átadni ezt a mentalitást, ezt a pozitív hozzáállást.

Magyarország, kapusok: Mikler Roland (Veszprém), Bartucz László (Csurgó). Jobbszélsők: Pásztor Ákos (Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Szeged), Nagy László (Veszprém). Irányítók: Faluvégi Rudolf (Csurgó), Nagy Kornél (Dunkerque – Franciaország). Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (Veszprém), Zubai Szabolcs (Szeged). Balátlövők: Bodó Richárd (Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Dzsamali Iman (IFK Kristianstad – Svédország). Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (Veszprém).

Ami a fő esélyeseket illeti, a fogadóirodáknál a franciák győzelme ér legkevesebb pénzt (2,55), utánuk következnek a spanyolok (4,34), a dánok (4,79), a lengyelek (7,19), a horvátok (10,81). Aki Magyarországra fogad, és nyer, az 25-szörös pénzt vihet haza, Szerbia aranyérme 90-szeres pénzt ér, míg a legtöbbet a fehéroroszok győzelme hozza a konyhára (500-szoros).

A franciák, a lengyelek és a dánok a legesélyesebbek, s a spanyolok is harcolni fognak a négy közé jutásért. A horvátok teljesítménye az utóbbi időben hullámzó, nem sikerült egy olyan jó generációt kinevelniük, mint az előző volt, de ez valahol törvényszerű is, és eddig csak a franciák tudták úgy megoldani, hogy az eredményeiken ne érződjön a generációváltás. Mindig kell számítani egy meglepetéscsapatra, amelyik lehet Magyarország vagy Szlovénia.

Az Európa-bajnokság után, februárban folytatódnak a küzdelmek a férfi Bajnokok Ligájában (február 14-én a dán Kolding København látogat Szegedre), amelynek B csoportjában a Mol-Pick Szeged tíz mérkőzésből hatot megnyert, egyszer pedig döntetlent játszott. Mivel tavaly a szegedi együttes vezetősége Juan Carlos Pastorral és Marko Krivokapićtyal is szerződést hosszabbított 2019-ig, így az érdekelt, milyen posztra szeretne a Tisza-parti gárda játékost szerződtetni:

Nemcsak az Eb-n követjük figyelemmel a más klubokban szereplő játékosok teljesítményét, hanem egész évben nézzük a felvételeket, hogy kivel tudnánk megerősíteni a keretet. A kontinensbajnokság kiváló alkalom a játékosok megfigyelésére, hiszen Európa legjobbjai lépnek pályára. A jövőre gondolva, jelen pillanatban kapust és irányítót keresünk.

A Rióba vezető út

Megtörténhet, hogy az Európa-bajnokság 9. helyezettje is részt vehet az olimpiai selejtezőn: ehhez az kell, hogy a már olimpiai résztvevő Franciaország az első hét között végezzen, s az Onesta által vezetett együttesen kívül az olimpiai kvalifikációt már kiharcolt együttesek (Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia) is az első hétben legyenek. Az is megtörténhet, hogy a negyedik hely nem ér majd olimpiai kvalifikációt. Az Eb-győztes részt vehet a riói olimpián. Ha a franciáké lesz az aranyérem, akkor a lengyelországi torna második helyezettje utazhat az olimpiára.

A torna menetrendje

A csoport (Krakkó) 1. forduló (január 15.): Franciaország–Macedónia (18 óra), Lengyelország–Szerbia (20.30), 2. forduló (január 17.): Szerbia–Franciaország (18.15), Macedónia–Lengyelország (20.30), 3. forduló (január 19.): Macedónia–Szerbia (18.15), Franciaország–Lengyelország (20.30).

B csoport (Katowice), 1. forduló (január 15.): Horvátország–Fehéroroszország (16 óra), Izland–Norvégia (18.15), 2. forduló (január 17.): Fehéroroszország–Izland (16 óra), Norvégia–Horvátország (18.15), 3. forduló (január 19.): Fehéroroszország–Norvégia (18.15), Horvátország–Izland (20.30).

C csoport (Wrocław), 1. forduló (január 16.): Spanyolország–Németország (18.30), Svédország–Szlovénia (20.45), 2. forduló (január 18.): Szlovénia–Spanyolország (18.15), Németország–Svédország (20.30), 3. forduló (január 20.): Németország–Szlovénia (17.15), Spanyolország–Svédország (20 óra).

D csoport (Gdańsk), 1. forduló (január 16.): Magyarország–Montenegró (18 óra), Dánia–Oroszország (20.15), 2. forduló (január 18.): Oroszország–Magyarország (18 óra), Montenegró–Dánia (20.15), 3. forduló (január 20.): Oroszország–Montenegró (17.15), Dánia–Magyarország (20 óra).

Középdöntő, A-B ág: január 21., 23., 25., 27., C-D ág: január 22., 24., 26., 27.

Helyosztók: a 7. helyért (16 óra), az ötödik helyért (18.30), elődöntők (18.30 és 21 óra)

Január 31.: a harmadik helyért (15 óra), döntő (17.30).