2024. május 6., hétfő

Iroda nélkül a termelők

A kishegyesi termelői iroda november végén bezárt – A termelői klub elnöke szeretné, ha idéntől állandó jelleggel működhetne – A klub tevékenységeiről, terveiről

Tavaly júniusban megnyitotta irodáját a Kishegyesi Termelői Klub. Szügyi Róbert, a termelői klub elnöke szerint a tavalyi évben ez volt a legjelentősebb projektumuk. Az iroda megnyitása hiánypótló jelleggel történt.

Az önkormányzat és a termelői klub képviselői a termelői iroda megnyitásán (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat és a termelői klub képviselői a termelői iroda megnyitásán (Lakatos János felvétele)

- A tavalyi évben a tartományi gazdasági titkárságnál a közmunka program keretén belül pályáztunk két emberre. Tudni kell, hogy Kishegyesen nincs falugazdász hálózat, ennek a hiánynak a pótlására alakult meg ez az iroda. Igaz, hogy csak fél évig tudott üzemelni, de azt tapasztaltuk, hogy van rá igény. Az iroda tevékenységi köre lefedte egy családi gazdaság teljes papírológiáját. Segítséget nyújtott a gazdaságok újrajegyzésében, az üzemanyag és műtrágya visszatérítésben, a jószágok után járó támogatások igénylésében, valamint különböző pályázatokon való részvételben. Gyakorlatilag a gazdák bármilyen gondjukkal be tudtak oda menni és segítséget kaptak – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy az iroda sajnos novemberrel bezárólag befejezte a működését, mert a közmunka program mindössze fél évre szólt. Ez azt eredményezte, hogy sok termelő más településekre kénytelen menni ezekért a szolgáltatásokért. Szügyi reméli, hogy az idei évben sikerült tartós megoldást találni erre a problémára.

- Az idei évtől szeretnénk ha az iroda állandó jelleggel működne. Ha a községtől sikerül pályázati úton pénzt nyernünk, amit szabadon felhasználhatunk, akkor legalább egy embert alkalmaznánk, és az iroda folyamatosan tudna üzemelni. Erre mihamarabb nagy szükség volna, mert február-március során megkezdődik a gazdaságok újrajegyzése, valamint az új földtörvény is életbe lép, s ezzel kapcsolatban is lesznek kérdései a gazdáknak – mondta el az elnök.

Az idei tervek között szerepel a termelői klub bővítése is. Szügyi elmondása szerint a munkába szeretnék bevonni a méhészeket és a birkatenyésztőket. A közös fellépésnek köszönhetően vélhetőleg komolyabb eredményeket tudnának elérni. Épp ezért szeretnének olyan fiatal szakembereket is alkalmazni a termelői irodán keresztül, aki a pályázatoknál tudnak hathatós segítséget nyújtani.

A klub az idén is részt fog venni a termelők értesítésében, az állami földek bérbeadása kapcsán. Az elnök elmondta, hogy minden évben segítenek a gazdáknak a szükséges papírok kitöltésében is. Hamarosan kezdődnek a téli szakelőadások, amit minden évben megszerveznek. Szó lesz a különböző növénykultúrák termesztéséről, a növényvédelemről és más aktuális témákról. Az előadások egész ferburárban zajlani fognak, számolt be a klub elnöke, majd arról is szólt, hogy tevékenységeik közé tartozik még a főbb határutak rendezése. Az idén ezt a tevékenységüket szeretnék kibővíteni, a nem főbb dűlőutaknak számító, azonban forgalmas határutak rendezésével. Erre az tevékenységre idáig a község biztosított üzemanyagot, és Szügyi reméli, hogy az idén is így lesz.